Jöhetnek a brutális B52-esek Szíriába

A nehézbombázókat nem szokták minden nagyközség ellen bevetni, elég komoly fordulat lenne, ha az amerikaiak tényleg ezeket küldenék.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai légierő egy konferenciáján két tábornok is arról beszélt, hogy tavasztól B52-es nehézbombázókat vetnek be az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irak területén. A Fehér Ház és a Pentagon (védelmi minisztérium) még nem erősítette meg a terveket.

Az információt a konferenciáról beszámoló Air Force Times hetilap közli, ami az amerikai légierő aktív és nyugállományú tagjainak magazinja. A cikk szerint Hawk Carlisle tábornok, a harci gépek főparancsnokságának vezetője és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka arról beszéltek: azon dolgoznak, hogy “visszahozzák a B52-eseket”.

A konferencián azonban nem hangzott el sem az, hogy hány B52-est vetnének be áprilistól, sem pedig az, hogy hány fős katonai személyzetet rendelnek hozzájuk. A B52-esek hadászati, azaz nagy hatótávolságú és nagy bombateher eljuttatására alkalmas bombázók, amik a hidegháború idején az amerikai atomarzenál fontos elemét jelentették. Képesek nehézbombák, cirkáló rakéták hordozására is.

Először 1954-ben vetettek be B52-es bombázót, és azóta is rendszeresen repülnek, például hadgyakorlatokon. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F15-ös és amerikai F16-os harci gépek is. A B52-s azután a Guamon lévő Andersen-légibázisra tért vissza – írja az MTI.