Agyonlőtt orosz ellenzékire emlékeztek tízezrek

Borisz Nyemcov akkora szálka volt Vlagyimir Putyin szemében, hogy egyszer csak valaki agyonlőtte Moszkvában. Nagy tömeg emlékezett rá szombaton.
Kapcsolódó cikkek

Több ezer ember részvételével emlékfelvonulást tartottak szombaton Moszkvában a rendszerbíráló politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulóján. Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség 7500 résztvevőt említett, míg az orosz média és szemtanúk ennél jóval nagyobbra, mintegy 20 ezerre becsülték a számot. A menet élén Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, a következő parlamenti választások ellenzéki csúcsjelöltje haladt.

Nyemcovot, az egykori miniszterelnök-helyettest 2015. február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében. A reformista politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek. “Borisz Nyemcovot semmi esetre sem szabad elfelejteni” – mondta az emlékmenet egyik résztvevője, Jelena Filemonova. Hozzátette, hogy az őszi választásoktól semmilyen változást nem remél, a lakosság csüggedt hangulatban van.

Nem felejtünk és nem bocsátunk meg

– kiáltozták a felvonulók. Néhányan “Nem félek” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mások gyászszalaggal ellátott orosz zászlót vittek. Ezzel az orosz vezetésnek azokra a vádjaira akartak reagálni, amik a rendszerbírálókat hazaárulóknak, “ötödik hadoszlopnak” minősítik.

A hatóságok az emlékmenet számára csak egy útvonalat engedélyeztek, ami elkerüli a gyilkosság helyszínét. Sok résztvevő ennek ellenére úgy tervezte, hogy a felvonulás után leteszi az emlékezés virágait a Moszkva folyó hídján, ott, ahol egy bérgyilkos agyonlőtte Nyemcovot.

Az egy évvel ezelőtti gyilkosság nemzetközi elszörnyedést keltett. Ugyan több csecsenföldi gyanúsított azóta vizsgálati fogságban van, a merénylet háttere felderítetlen. Nyemcov lánya, Zsanna követelte, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnököt állítsák bíróság elé, és a vizsgálatot nemzetközi ellenőrzés mellett végezzék. Kadirov Nyemcovát és apját is hazaárulónak bélyegezte. Egyúttal kijelentette:

Nyemcov számomra semmit sem jelent, nem zavart engem. Ez nem az én színvonalam.

Nyemcov Borisz Jelcin elnöksége idején, a 90-es években a fiatal, liberális reformisták és privatizátorok egyike volt, akit a lakosság mindazonáltal felelőssé tesz a tömeges elszegényedésért – írja az MTI.