Királyi pompával fogadták a britek a kínai elnököt

A zsíros üzletek miatti nagy meghunyászkodásra készül a brit kormány a kritikus hangok szerint, holott a kínai acélipar brit állások ezreibe kerül. Biztos, ami biztos, Hszi Csinpinget úgy fogadták, mint anno Barack Obamát.
Kapcsolódó cikkek

Királyi pompával fogadták kedden Londonban Hszi Csinping kínai elnököt, aki állami látogatásra, a brit uralkodó vendégeként érkezett feleségével a brit fővárosba. Az elnöki párt szállodájából Károly trónörökös és hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a fogadtatás helyszínére, a királyi lovas testőrség laktanyájához, ahol II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg, valamint David Cameron miniszterelnök és kormányának több tagja várta a kínai elnököt.

A laktanya felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a vendéget. Hszi és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához. Az elnöki házaspár keddtől a hivatalos program végéig az első számú londoni királyi palotában lakik.

Ilyen külsőségek közepette legutóbb Barack Obama amerikai elnököt fogadták 2011-ben.

Az Admiralitás és a palota között húzódó, vörös aszfaltjáról híres Mall sugárútnál – ahol a királynő és a kínai elnök hatlovas hintója végighajtatott – több tízezren sorakoztak fel, köztük tüntetők és ellentüntetők. A Mall egyik oldalán az Amnesty International emberi jogi szervezet rendezett demonstrációt azért, mert szerinte a brit kormány a kínai elnökkel tervezett tárgyalásokon nem kívánja szóba hozni az emberi jogok kínai helyzetét.

Adnak az emberi jogoknak is

Philip Hammond brit külügyminiszter ezt határozottan cáfolta. A BBC-nek kedden kijelentette: “közkeletű tévedés”, hogy a Kínával fenntartott kapcsolatokban választani kell az üzleti együttműködés fejlesztése és az emberi jogi aggályok kifejtése között. Hammond szerint a brit fél fel is használja az elnöki látogatás lehetőségét arra, hogy a kínai partnerek számára “kényelmetlen” ügyeket is felvessen.

A tiltakozó demonstrációval szemben, a sugárút másik oldalán Nagy-Britanniában tanuló kínai diákok ezrei tartottak rokonszenvtüntetést Hszi mellett. Az egymással hangpárbajt vívó két csoportot a rendőrség gondosan távol tartotta egymástól.

Acéldömping

Az elnök látogatásának idején a két ország várhatóan 30 milliárd font (csaknem 13 ezer milliárd forint) értékű kereskedelmi és beruházási szerződéscsomagot ír alá. A látogatást beárnyékolja, hogy brit acélipari vállalatok az utóbbi napokban egymás után jelentenek be többezres leépítéseket és gyárbezárásokat arra hivatkozva, hogy nem tudnak versenyezni a dömpingszerűen olcsó kínai acéllal.

A Tata nehézipari csoport épp kedden jelentette be, hogy 1200 alkalmazottat bocsát el angliai és skóciai üzemeiből. A cég azzal indokolta a döntést, hogy a világpiacot elárasztó olcsó kínai acél miatt a mélybe zuhantak az árak. A brit kormány jelezte, hogy David Cameron a kínai acéldömping kérdését is felveti, amikor szerdán a Downing Streeten fogadja a kínai államfőt – írja az MTI.