Ezek a szocialista épületek egészen biztosan a jövőből kerültek ide

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szocializmus alatt csak tízemeletes panelrengetegek és csúnya betonszarkofágok épültek, de ez persze korántsem igaz. Mai válogatásunkhoz olyan izgalmas épületeket válogattunk ki, amelyek akár a huszonegyedik században is épülhettek volna.  

A Derzsprom, vagy Goszprom irodaház monumentális tömbje, Harkov, Ukrajna


Az épületegyüttes Szergej Szerafimov, S. Kravec és M. Felger tervei alapján mindössze három év alatt (1925-1928) készült el.

A 10760 négyzetméter alapterületű épületegyüttes mintegy hatvanezer négyzetméternyi hasznos területtel rendelkezik, ezzel építésekor Európa második legnagyobb épületének számított.

Fotók: Rob Schofield / SFW / Wikimapia

A Goszplan-garázs, a szovjet avantgárd építészet egyik legszebb példája, Konstantin Melnyikov és Andrej Kurocskin 1936-os munkája, Moszkva, Oroszország

Fotók: Archimaps / Sovietbuildings

A Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma, Besztercebánya, Szlovákia, 1969

Az 1944 végén kitört, majd németek által gyorsan vérbefojtott nemzeti felkelésre emlékező,Dušan Kuzma tervei szerint épült múzeum szimbolikusan két részre osztott, melyeket híd köt össze.

Fotók: Wikimedia Commons / Damian Entwistle

A Koncert- és Sportpalota, Vilnius, Litvánia, 1971

Fotók: 28 days later

A Központi Robotikai és Műszaki Kibernetikai Intézet épülete, Szentpétervár, Oroszország, 1973-1988

Fotók: Pangorod / Alekszander Zsikov

A Grúz Nemzeti Bank (korábban a Szállítmányozási és Közúti Minisztérium) tizennyolc szintes konstruktivista épülete, Georgij Csakhava és Zurab Jalagania 1975-ös munkája, Tbiliszi, Grúzia

Fotók: HQ

Az Andrija Mutnjaković által tervezett, 1982-ben megnyílt Koszovói Nemzeti Könyvtár, Pristina, Koszovó

A fémhálóval fedett épületet 99 kisebb-nagyobb kupola teszi még szokatlanabb látvánnyá.

Fotók: Wikimedia Commons / SUHEJLO / butforthesky

A Szlovák Rádió 1983-ban elkészült, nyolcvankét méter magas, fejjel lefelé fordított piramisra emlékeztető központja 1985 óta látja el feladatát.

A Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič és Barnabáš Kissling által megálmodott pozsonyi épület egy koncerttermet is magába foglal.

Fotók: Miroslav Petrasko / Mark Turner

 A Druzsba hotel és szanatórium Igor Vaszilijevszkij által 1984-ben megálmodott épülete, Jalta, Krím-félsziget

Fotók: Vjagyeszlav Argenberg

Dráma Színház, Grodno, Fehéroroszország, 1984

Fotó: Marco Fieber

A Házasságkötő Palota, Tbiliszi, Grúzia

A Viktor Dzsobernadze munkáját dícsérő, 1984-ben elkészült házasságkötő terem és templom 2001-2008 közt egy grúz oligarcha, Badri Patarkacisvili tulajdona volt, azóta özvegye lakik az épületben.

Fotók: Igor Palmin

Az 1989-ben megnyitott Hotel Forum, Krakkó, Lengyelország. Tervezője Janusz Ingarden, aki 1977-ben álmodta meg a lábakon álló épületet, mely egykor négy csillaggal büszkélkedhetett, és a luxus sosem látott szintjét hozta el Krakkóba.

2002 óta zárva tart, hiszen strukturális hibák miatt, a néhány tíz méternyire folyó Visztulának köszönhetően állandósultak a pinceszint beázásai.

Fotó: Wikimedia Commons