Lehallgatási botrány: kivizsgálását kért Obamától a japán kormányfő

Abe Sindzó japán kormányfő a lehallgatási ügy kivizsgálását kérte szerdán az amerikai elnöktől, miután néhány hete a WikiLeaks kiszivárogtató portál közzétette, hogy Washington magas rangú japán kormányzati tisztségviselők és üzletemberek után kémkedett.
Kapcsolódó cikkek

Szuga Josihide elmondta, Obama és Abe telefonbeszélgetést folytatott egymással. Az egyeztetés során Szuga szerint a japán miniszterelnök “súlyos aggodalmának” adott hangot, és megjegyezte: “ha ez igaz, az megrendítheti bizalmas viszonyunkat”.

Obama bocsánatot kért a miniszterelnöktől. A kormányszóvivő szerint azt mondta, “végtelenül sajnálja, hogy ez az ügy hatalmas vitát gerjesztett a szigetországban”. Egy korábbi, Joe Biden amerikai alelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Abe ugyancsak kifejezte az eset miatti nyugtalanságát.

A japán kabinet már augusztus elején jelezte, ha a lehallgatásról szóló vádak beigazolódnak, az “nagyon sajnálatos” lesz a két ország viszonyára nézve. Mindenesetre Tokió reakciója Párizshoz és Berlinhez képest visszafogottnak tűnik. Korábban mind Franciaország, mind Németország esetében felmerült, hogy Washington lehallgatta néhány kormányzati tisztségviselőjét.

A WikiLeaks július 31-én tett közzé olyan dokumentumokat, amelyek szerint Washington magas rangú japán kormányzati tisztségviselőket, japán üzletembereket, valamint a japán jegybank elnökét is lehallgatta.

Japán és az Egyesült Államok régóta szövetséges országoknak számítanak, rendszeresen egyeztetnek védelmi kérdésekről.

Szuga azt mondta, Abe és Obama gazdasági ügyekről is egyeztetett a szerdai telefonbeszélgetésben. A kormányszóvivő ezzel az utóbbi napokban a kínai pénzügyi piacon érzékelhető bizonytalanságra, és ennek a világpiacokra való átgyűrűzésére utalt.