Jöhet az egységes Ciprus

Heteken belül újrakezdődhetnek a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások - közölte az ENSZ ciprusi különmegbízottja.
Kapcsolódó cikkek

Espen Barth Eide sajtótájékoztatóján elmondta, “néhány héten belül” újrakezdődhetnek az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások. Elmondása szerint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök és Dervis Eroglu észak-ciprusi államfő abban állapodtak meg, hogy az április 19-i észak-ciprusi választások után újrakezdik az egyeztetéseket, írja az MTI.

A norvég diplomata kedden találkozott a felekkel, akik szerint a “körülmények jelenleg megfelelőek” a tárgyalások újrakezdéséhez.

Az évtizedek óta megosztott Ciprus újraegyesítésről folyó tárgyalásokat tavaly októberben függesztették fel a sziget partjai közelében talált hatalmas földgáz- és olajkészletek kitermelési jogairól szóló vita miatt.

Ciprus 1974 nyarán egy görög puccskísérletet követő török invázió nyomán kettészakadt a törökök lakta északi és a görögök lakta déli részre. Az északi részen 35 ezer török katona állomásozik. Az Európai Uniónak csak a sziget déli része – a Ciprusi Köztársaság – a tagja. A szigetország partjainál talált hatalmas földgáz- és olajkészletek kitermelési jogairól vita van Ciprus görög és török közössége között.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintett felek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában, mivel az EU-tag Ciprus blokkolja a kulcsfontosságú csatlakozási fejezetek lezárását. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenéken rejlő energiahordozók kiaknázását is.

Címkék: Ciprus