A náci diktatúrához hasonlították Oroszországot

Meglepő párhuzamot vont Edgars Rinkevics, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Lettország külügyminisztere, akinek kijelentését rögtön bírálta az orosz külügyminisztérium.
Kapcsolódó cikkek

Konsztantyin Koszacsjov orosz parlamenti képviselő kedden arra szólította fel az EU-tagállamokat, hogy foglaljanak állást az ügyben.

A lett kormány elhatárolódott a külügyi tárcavezető kijelentésétől: Laimdota Straujuma lett kormányfő a balti állam köztelevíziójának úgy nyilatkozott, hogy Rinkevics kijelentése nem a balti állam hivatalos álláspontját, hanem a miniszter személyes véleményét tükrözi, írja az MTI.

A lett diplomácia vezetője előző nap Twitter-oldalán azt írta: “Minél közelebbről követem figyelemmel a modern Oroszországot, annál inkább az a meggyőződésem, hogy arra a sorsra jut, amelyre az első, majd a második világháború után a Német Birodalom, és akkor már késő lesz”.

A balti államok – Lettország, Litvánia, Észtország – és Oroszország viszonya az ukrán válság kirobbanása óta rendkívül feszültté vált.

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.

Az ENSZ adatai szerint az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között dúló harcok miatt legkevesebb 6090 ember veszítette életét, a sebesültek száma pedig 15429.