Bombázzák az Iszlám Államot az ostromlott iraki városnál

Bagdad kérésére az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció harci gépei megkezdték a légicsapásokat az iraki Tikrítben az Iszlám Állam állásai ellen, támogatást nyújtva a város visszafoglalásáért harcoló iraki erőknek.
Kapcsolódó cikkek

James L. Terry amerikai tábornok szerint a célzott légicsapásokkal meg akarják semmisíteni az Iszlám Állam állásait a Bagdadtól 140 kilométerre északnyugatra fekvő városban, megkímélve a helyi lakosság életét, minimálisra csökkentve a tikríti infrastruktúrát érő járulékos károkat. Terry szerint a légicsapások révén az iraki erők képesek lesznek legyőzni a terroristákat Tikrít környékén.

A légicsapások megkezdésével egy időben az iraki erők újraindították a két hete elakadt tikríti offenzívájukat, tüzérséggel, aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel lövik a dzsihádisták állásait.

A koalíciós légierő bevetésével Tikrítnél eddig messze a legnagyobb mértékű együttműködés jött létre a terroristák ellen harcoló iraki erők, az Irán által támogatott iraki síita félkatonai szervezetek, az ugyancsak helyszínen lévő iráni tanácsadók, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között. A brit hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a tikríti légi hadjárattal, “új fejezet” kezdődött az Iszlám Állam elleni háborúban.

Az Egyesült Államok mindeddig nem játszott szerepet a tikríti offenzívában, és csak felderítő gépeket küldött a harcok térségébe. Amerikai katonai szakértők szerint Tikrít, Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosa olyan próbaterep, amelyen az iraki hadsereggel szövetséges, Irán által kiképezett és felfegyverzett síita harcosok bizonyíthatják megbízhatóságukat.