Óriási puskázási botrány Indiában

Mintegy hatszáz gimnazistát kicsaptak India keleti részén fekvő Bihar állam középiskoláiból, miután a szülők és barátok az iskolaépületek falain felmászva adtak segítséget.
Kapcsolódó cikkek

Az incidens komoly figyelmet keltett Indiában, miután a televízióban olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken szülők és barátok az iskolaépületek falain felmászva, az ablakokon keresztül próbáltak bejutattni tiltott segédeszközöket a vizsgázó diákoknak.

Káosz a vizsgákon

Bihar állam területén több mint 1200 középiskolában mintegy 1,4 millió tizedik évfolyamos diák vett részt a vizsgákon, amelyek letétele nélkül nem folytathatják tanulmányaikat. A tesztírást felügyelő tanárok és más állami alkalmazottak több száz olyan diákot kaptak csaláson, akik becsempészett tankönyvek vagy más puskák segítségével akarták megkönnyíteni a dolgukat.

“Gyakorlatilag lehetetlen tisztességes vizsgázást lebonyolítani a szülők együttműködése nélkül” – nyilatkozta P.K. Sahi, Bihar állam oktatási minisztere. Hozzátette azt is, hogy szintén lehetetlen azt a 6 millió embert, köztük szülőket és más kísérőket nyomon követni, akik a vizsgázókkal együtt érkeztek az iskolákhoz.

Három éves eltiltást kapnak

A hatóságok tájékoztatása szerint ugyan minden vizsgáztató iskolánál posztolnak rendőrök, azonban ők erővel nem távolíthatják el a szülőket.

Szrinivasz Tivari, a kelet-indiai állam vizsgatestületének titkára elmondta, hogy a csaláson kapott diákokat a következő három évre eltilthatják a vizsga letételéről, pénzbírságot róhatnak ki rájuk, vagy akár börtönbe is küldhetik őket.
Eddig nem jelentettek olyan esetet az állam területéről, amely során valakit puskázásért börtönbe küldtek volna.

Címkék: indiapuskázás