Halála előtt a háborúellenes tüntetésre buzdított Putyin megölt ellenfele

Az interjú helyett inkább szenvedélyes monológba csapó beszédben az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését követelő tüntetésre hívta a hallgatókat Borisz Nyemcov.
Kapcsolódó cikkek

Az Ekho Moszkvi rádió péntek esti adásában pár órával a meggyilkolása előtt 45 percen keresztül ismertette az Oroszország megváltoztatására irányuló elképzeléseit.

Gyászmenetté alakul a tüntetés

Nyemcov alig hagyta szóhoz jutni beszélgetőpartnereit, az időnként inkább monológnak tűnő interjúban elsősorban a vasárnapra tervezett nagyszabású tüntetésről beszélt, amelynek ő volt az egyik szervezője. A meggyilkolt politikus egyik ellenzéki harcostársa a merénylet után nem sokkal bejelentette, hogy a moszkvai Marjinka városnegyedben rendezendő tüntetést lemondták, és helyette gyászmenetet fognak tartani a főváros központjában.

“A felvonuláson az Ukrajna elleni háború azonnali befejezését követeljük, és azt, hogy Vlagyimir Putyin (orosz elnök) hagyjon fel az agresszióval” – jelentette ki Borisz Nyemcov az interjúban, aki ezután az ország válságos gazdasági helyzetéről beszélt.

A válság oka Putyin agressziója

“A válság oka az ukrajnai agresszió, amely a szankciókat és a tőkemenekülést követően is folytatódott, ezeknek mind a Putyin által Ukrajna ellen indított őrült agresszió az oka” – fogalmazott a néhai politikus, aki a nyugati hatalmakhoz és Kijevhez hasonlóan azzal vádolta a moszkvai vezetést, hogy csapatokat küldött az oroszbarát szakadárok támogatására Kelet-Ukrajnába.

Amikor az egyik riporter a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséről kérdezte, Nyemcov elismerte, hogy a fekete-tengeri félsziget lakosainak többsége csatlakozni akart a föderációhoz, azonban hangsúlyozta, hogy tiszteletben kellett volna tartani a nemzetközi jogot.

A katasztrófához vezető út

Az ellenzéki politikus ezután abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy felére kellene csökkenteni az ország védelmi költségvetését, és a felszabaduló forrásokat inkább az oktatásra kellene fordítani.

“Ha egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, az csakis katasztrófához vezethet. Teljes katasztrófához” – összegzett Nyemcov.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot szombatra virradóra lőtték le Moszkva központjában. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon (Nagy Moszkva-folyó híd), amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és négy golyót eresztett a politikusba.