A szomszédban is lehetnek terroristák

Ausztriában eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza, de az osztrák hatóságok egyelőre tehetetlenek velük szemben.
Kapcsolódó cikkek

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) szerint Ausztriából eddig 170-en utaztak Szíriába, hogy a szélsőséges iszlamista erők oldalán az ottani harcokhoz csatlakozzanak. Többen vannak, akik ingáznak a két ország között, azonban ha nincsen elegendő bizonyíték, úti okmányaik nem vonhatók be.

A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium forródrótjára csaknem nyolcvan hívás érkezett az elmúlt másfél hónapban. Egy család esetében biztosra vehető, hogy fiuk már kiutazott Szíriába, vele a szakemberek már nem tudnak sokat kezdeni.

Az ORF által megkérdezett imám szerint a legtöbb fiatalt, aki csatlakozott a szélsőségesekhez, frusztrálja egy idő után a döntése, miután tapasztalja az erőszakos cselekedeteket, valamint a rezsim működését.

Európai becslések alapján ez idáig csaknem háromezren csatlakoztak a földrészről a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból, csaknem 500-an Nagy-Britanniából és Németországból, 300-an Belgiumból és mintegy százan Dániából.