Gyilkos hideg sújt le az USA felére

Fogcsikorgató hidegre kell felkészülniük az Egyesült Államok lakóinak az elmúlt néhány hét szokatlanul enyhe téli időjárását követően: az ötvenből huszonnégy tagállamban közel ötvenmillió embernek hosszú idő óta a legalacsonyabb hőmérsékletre kell felkészülnie a hét közepétől - mondta kedden Karen Maginnis meteorológus a CNN amerikai hírtelevíziónak.
Kapcsolódó cikkek

Wisconsin, Minnesota és Észak-Dakota államok egyes részein a jeges szél miatt akár mínusz negyvenöt Celsius-fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete, és sehol sem kúszik a hőmérő higanyszála mínusz tizenhét foknál feljebb. “Ez a sarkvidéki hideg akár halálos és veszélyes is lehet” – tette hozzá Maginnis.

Az amerikai meteorológiai szolgálat arról adott hírt Twitter-oldalán, hogy egy New Hampshire-i hegytetőn mínusz 45 Celsius-fokot mértek. Néhány helyen a napi átlaghőmérséklet mínusz tizenhat Celsius-fokra csökkent.

A CNN internetes oldalán megjegyezte, hogy még az Antarktisz területén is – ahol most nyár van – elviselhetőbb jelenleg az időjárás: az ott működő McMurdo amerikai kutatóállomáson hétfő éjszaka 2,8 Celsius-fokot mértek, miközben Wisconsinban fekvő Duluth városában -19, Chicagóban pedig -14 Celsius-fokot regisztráltak. Emellett hóviharok alakultak ki az Egyesült Államok keleti partján, ezek ereje azonban szerdáig jelentősen lecsökken vagy esőzésekbe csap át.

Címkék: usatélhideg