Felgyújtották és ledobták a tetőről a túszaikat a brazíliai börtönlázadók

A guarapuavai börtönben fellázadt rabok százhatvan túszt ejtettek, jobb életfeltételeket követelnek maguknak.
Kapcsolódó cikkek

Felgyújtották és ledobták a börtön tetejéről hét túszukat, az arcukat ruhákkal eltakaró, lázadó rabok, a Brazília déli részén fekvő Guarapuava városban – írja a helyi médiára hivatkozva a brit Metro.

 Fotó: Twitter

A felkelés hétfőn tört ki a fegyintézetben, mert a rabok szerint embertelenek a benti körülmények, az étel pedig ehetetlen. A lázadóknak 160 túszuk van, közöttük 12 börtönőr. Korábban két őrt és öt rabot felgyújtottak a lázadók majd lelökték őket a börtönépület tetejéről. Egyikük sem halt meg, mind a 7 embert kórházban ápolják.

A brazil katonai rendőrség egyik speciális zászlóalját vezényelték a helyszínre, hogy a többi túsz biztonsága érdekében kezdjenek tárgyalásokat a lázadókkal. Azok már szabadon is engedtek öt embert, akik kórházi ápolásra szorulnak, az egyiküknek súlyos fejsérülései vannak.

Az elmúlt években egyre több, és egyre erőszakosabb börtönlázadások törnek ki Brazíliában. A legutóbbi, augusztusban a Cascavel börtönben 45 órán át tartott, és öt ember halálához vezetett: két embert a kamerák előtt fejeztek le a felkelők. (Erről a börtönlázadásról készült a lenti videó.)

Az eset után 800 fogvatartottat szállítottak át az ország más börtöneibe, közülük tízet Guarapuava-ba, ahol a mostani lázadás zajlik. Ugyanebben a börtönben már szeptember elején is kitört egy felkelés, akkor 14 őrt ejtettek foglyul a fogvatartottak. A brazil hatóságok álláspontja szerint, egymástól teljesen független börtönlázadásokról van szó, melyeknek semmi közük sincs egymáshoz.