A lengyelek nagyon berágtak az oroszokra

Oroszország ENSZ Biztonsági Tanácsbeli vétójogának korlátozását fogja kezdeményezni Bronislaw Komorowski lengyel elnök a testület ukrán válsággal kapcsolatos tehetetlensége miatt - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel napilap pénteken.
Kapcsolódó cikkek

A Rzeczpospolita a The New York Times amerikai napilap honlapján csütörtök este közzétett interjúra hivatkozik, amelyben Komorowski úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ Közgyűlése jövő héten kezdődő ülésszakán a Biztonsági Tanács reformja mellett fog felszólalni.

Komorowski a lengyel lap értesülései szerint azért szánta el magát a lépésre, mert fájlalja, hogy a Biztonsági Tanács az orosz vétójog miatt képtelen az ukrán válsággal kapcsolatos “hatásos” nyilatkozat elfogadására. A lap arra emlékeztetett, hogy Moszkva egyebek melletta Krím elcsatolásáról kiírt népszavazást bíráló BT-nyilatkozat kiadását is megakadályozta.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét meg kellene reformálni, hogy az intézmény “képes legyen reagálni napjaink valóban létező fenyegetéseire” – idézte a lengyel elnök nyilatkozatát a Rzeczpospolita.

Komorowski az interjúban azt is leszögezte: meg kell fékezni Oroszországot “a neoimperialista látomásának beteljesítését szolgáló veszélyes expanzióban”.

A Rzeczpospolita úgy véli, Komorowski nem az orosz vétójog megszüntetését, hanem csak korlátozását fogja kérni, mégpedig az olyan esetekre vonatkozóan, amelyek közvetlenül érintik Moszkvát.

A lap szerint az államfő terve legfeljebb jelképes lépésnek tekinthető. A vétójog megszüntetéséhez ugyanis az ENSZ Közgyűlés kétharmadának, valamint a Biztonsági Tanács mind az öt állandó tagjának, köztük Oroszországnak a hozzájárulása is szükséges lenne. Az pedig igen valószínűtlen, hogy Moszkva önként korlátozná saját mozgásterét a világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó szervében.

A Rzeczpospolita a New York Times kommentárját is idézi, amely szerint a kezdeményezés nemcsak az ukrán válsággal kapcsolatos lengyel nyugtalanságot, hanem azt is jelzi, hogy Varsó egyre nagyobb magabiztossággal lép fel és egyre komolyabb szerepet vállal az európai és transzatlanti politikában.