Lemondott a francia kormány

Benyújtotta a francia kormány lemondását hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök Francois Hollande államfőnek.
Kapcsolódó cikkek

Az elnöki hivatal közleménye szerint Hollande felkérte Vallsot arra, hogy alakítson új kormányt, amelynek összetételét kedden jelentik be – írja az MTI.

Egyes információk szerint az átalakítás hátterében az állhat, hogy Benoit Hamon oktatási és Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a hétvégén a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket bírálta, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák.

Valls már vasárnap este elfogadhatatlannak nevezte a kormány gazdaságpolitikája elleni éles bírálatokat.

“Úgy véljük, hogy átléptünk egy határt abban az értelemben, hogy egy gazdasági miniszter nem foglalhat állást ily módon a kormány gazdasági irányvonaláról és egy olyan európai partnerről, mint Németország” – jelezték a francia hírügynökségnek a kormányfőhöz közel álló források. “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lépni fog” – tette hozzá a forrás, de azt nem egyértelműsítette, hogy a gazdasági tárcavezetőnek távoznia kell-e a kormányból.

A Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozó Montebourg hétfő reggel megerősítette a köztársasági elnök és a miniszterelnök által meghatározott gazdaságpolitikával szembeni fenntartásait. Ugyanakkor visszautasította azt a feltételezést, hogy megsértette a kormányzati szolidaritást. Azt is mondta: nem tudja, hogy el kell-e hagynia a kormányt, de ő ezt nem feltételezi.

“Nem hiszem, hogy meg kellene büntetni egy olyan minisztert, aki a kollegiális beszélgetéseken felvetett javaslataiba bevonja a franciákat” – hangsúlyozta Montebourg az Europe 1 rádióban. “A vita nem a tekintélyről szól, hanem a gazdasági irányvonalról. A kormányon belüli szolidaritást senki nem kérdőjelezte meg, hiszen a döntések megszülettek” – tette hozzá.

A miniszter egyébként a Le Monde című napilap szombati számában megjelent interjúban is egyértelműen az Hollande és Valls által képviselt gazdaságpolitika ellen foglalt állást.

“Németország a megszorító politika csapdájába esett és azt rákényszeríti egész Európára” – fogalmazott az interjúban Montebourg. “A német jobboldalról beszélek, amely támogatja Angela Merkel kancellárt. Franciaországnak nem feladata a német jobboldal ideológiai alaptételeihez csatlakoznia” – tette hozzá.

A gazdasági miniszter azt követően foglalt állást, hogy Berlin nem támogatta Hollande kérését az európai gazdaságpolitikának a növekedést és a munkahelyteremtést előtérbe helyező irányváltását illetően, miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul. Párizs a 2014-re tervezett gazdasági növekedését a közelmúltban módosította a GDP-arányos 0,5 százalékra az eredetileg tervezett 1 százalékról, miután az első két negyedévben stagnáltak a mutatók.

Nem Hollande-nak való vidék

Nem mondhatni sikertörténetnek Francois Hollande elnöksége: a végül be nem vezetett, gazdagokat sújtó hatalmas adók rengeteg embert konkrétan elüldöztek az országból, a gazdaság továbbra is tagnál, a munkanélküliség két számjegyű, és a szocialista elnök a valaha volt legnépszerűtlenebb ilyen politikus (az Ötödik Köztársaságban): 16%-os „elismertségét” még annak a Sarkozynek a népszerűsége is magasan veri (33%), akit a nyáron 24 órára lecsuktak hivatali visszaélés gyanúja miatt (információkat kapott még elnökként az ellene folyó, kampánypénzekkel kapcsolatos nyomozás állásáról) – holott az ilyen bűnügyi hírek jelentősen megcsapolják Franciaországban egy politikus népszerűségét.

Még az a szégyen is megesett a francia szocialistákkal, hogy míg az EP-választásokon a szélsőséges Nemzeti Front 25%-ot kapott, a baloldali párt csak 14%-ot. Innen szinte csak jobb jöhet, de nem látni, hogy honnan – Hollande-nak még 3 éve van hátra mandátumából.