Oroszország hadgyakorlatba kezdett

Az orosz védelmi miniszter bejelentése szerint a Kuril-szigeteken kerül sor a manőverre.
Kapcsolódó cikkek

Alekszandr Gorgyejev ezredes, a kelet-oroszországi katonai körzet szóvivője közölte, hogy a térségben állomásozó egységek bevonásával ezer katona, öt harci helikopter, és további száz katonai eszköz vesz részt a manőverekben.

Japánt felbosszanthatja

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a csendes-óceáni gyakorlat feltehetően felbosszantja Japánt, amely szintén magáénak vallja a szigetcsoportot.

 

Tokió az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz csatlakozva július végén jelentette be, hogy gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot annak kelet-ukrajnai politikája miatt.

A távol-keleti ország korábban csak korlátozott szankciókat alkalmazott Oroszország ellen, vízumkorlátozást léptetett életbe és elhatározta egyes bilaterális tárgyalások felfüggesztését. Japánnak jelentős gazdasági érdekei fűződnek Oroszországhoz, annak ellenére, hogy a Kuril-szigeteket érintő területi vitája miatt a második világháború óta békeszerződést sem kötöttek egymással.

Tokió és Moszkva kapcsolatai az elmúlt években látványos javulást mutattak, aminek oka elsősorban a közös energetikai érdekekben rejlik. A Japánba irányuló orosz olajexport 2013-ban 45 százalékkal nőtt, és a szigetország földgázellátásának tíz százaléka Szibériából érkezik.