Visszacsatolnák Alaszkát is Oroszországhoz

Online petíciót indított egy alaszkai a Fehér Ház weboldalán, már tízezrek csatlakoztak.
Kapcsolódó cikkek

„Szibériai oroszok csoportjai tíz-tizenhatezer évvel ezelőtt keltek át a földhídon, amit ma a Bernig-szoros vize borít. Az oroszok kezdték el benépesíteni a sarkvidéki partokat…” – kezdi a Fehér Ház hivatalos oldalán közzétett online petíciójának rövid szövegét, a dél alaszkai Anchorage-ben élő benyújtó. A célja nem kevesebb, mint az amerikai állam visszacsatolása Oroszországhoz.

A Prudhoe öböl (fotó: Wikipédia)

A petíció nyelvtanilag ugyan nem tökéletes – írja a Washington Times – de alig öt nap alatt több mint huszonhétezer támogatója akadt. Ha egy hónap alatt, vagyis április 20-ig eléri százezer kattintást a Fehér Háznak érdemben kell válaszolnia a kérdésre. Az ügy komolyságát azért némileg csorbítja, hogy a Hír24 szerkesztőségéből, Budapestről, egy googlemail címmel nem egészen két perc alatt sikerült aláírni a petíciót. Egy felugró üzenet azért jelezte, hogy washingtoni szakemberek tüzetesebben is megvizsgálják majd az ívet, ha eléri a kellő támogatottságot.

A másfél millió négyzetkilométeres északi terület egyébként valaha tényleg az Orosz Birodalom része volt, az Egyesült Államok 1867-ben, jutányos áron, holdanként négy centért, vagyis összesen 7,2 millió dollárért vásárolta meg II. Sándor cártól – olvasható a Rubicon cikkében.