Székely szabadság: az is bírságot kapott, aki ott sem volt

Több személyt megbírságoltak a román hatóságok a Székely szabadság napja elnevezésű, március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt, köztük olyat is, aki ott sem volt - írta a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Háromszék című lap keddi számában.
Kapcsolódó cikkek

A lap szerint hétfőn Vetró András kézdivásárhelyi szobrász, rajztanár nevére érkezett a Maros megyei csendőrségtől egy 3000 lejről (200 ezer forint) szóló bírságolási jegyzőkönyv. A dokumentum szerint videofelvételek alapján megállapították, hogy a tanár „március 10-én 19.30 órakor Marosvásárhelyen, miközben menetelésen vett részt, erőszakos cselekedetek elkövetésére buzdított, tüntető magatartást tanúsított, veszélyeztette a közrendet, provokatív magatartása abban is megnyilvánult, hogy egy hüvelyéből kivont karddal hadonászott, és a környezetében lévő tüntetőket bujtogatta”.

A városban sem volt

Vetró András, aki egy hagyományőrző egyesület, a 15. Székely Határőr Gya­logezred vezetője, a lapnak elmondta, hogy március 10-én nem volt Ma­ros­vá­sárhelyen. Furcsállja, honnan voltak meg a csendőrségnek a pontos személyi adatai és amiatt is méltatlankodik, hogy most neki kell bebizonyítania, hogy nem vett részt a marosvásárhelyi tüntetésen.

A Háromszék keddi írása szerint a Székely szabadság napján jelen levő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének hat tagja összesen 12 ezer lejes pénzbírságról szóló büntető jegyzőkönyvet kapott. Őket is a csendőrség által készített videofelvételek alapján azonosították.

Az MTI érdeklődésére Manea Daniel alezredes, a Maros megyei csendőrség szóvivője kedden megerősítette, hogy több személyt megbírságoltak a március 10-i felvonuláson történt rendbontások miatt, de részletes tájékoztatást későbbre ígért.

Kisebb összetűzések voltak

A Székely vértanúk emlékművénél március 10-én rendezett marosvásárhelyi autonómiatüntetés végén a részvevők – a polgármester tiltása ellenére – Marosvásárhely főterére vonultak. A csendőrségi szóvivő akkor ezt mondta az MTI-nek: jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció, kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült videofelvételek nyomán azonban a román politikusok a “magyar szélsőségesek” példás megtüntetését követelték. Hétfőn a román belügyminisztérium közölte: négy magyar állampolgár – köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője – egy évig nem léphet be Romániába.