Pokolgép végzett a tálibvadásszal

Merényletben meghalt Pakisztán legkeményebbnek tartott rendőre. Azok gyilkolták meg, akik ellen küzdött: a tálibok.
Kapcsolódó cikkek

Autóba rejtett pokolgép végzett a “tálibvadásznak” és “Pakisztán legkeményebb zsarujának” is nevezett Csaudri Aszlam rendőr-főfelügyelővel csütörtökön Karacsi városában, a merényletet a Pakisztáni Tálibok nevű iszlamista szervezet “hatalmas sikernek” nevezte.

A tálibok és más bűnözők elleni kemény fellépése miatt országszerte ismert és ünnepelt Aszlam mellett három másik rendőr is meghalt a robbantásban, amely a kikötőváros egy üzleti negyedében történt.

“Hosszú ideje dolgoztunk azon, hogy eltegyük láb alól, mivel sok emberünket megölte és megkínozta Karacsiban. Az öngyilkos merénylőt kifejezetten az ő megölésére képeztük ki. (A merénylet) hatalmas siker” – közölte a pakisztáni tálibok szóvivője hírügynökségekkel.

A merényletet Navaz Saríf pakisztáni kormányfő is elítélte.

A fürdőszobájában is rakétát tartott

A tálibok már korábban is megpróbálták megölni a főfelügyelőt: 2011-ben egy robbanószerekkel megrakodott autót vezettek bele házába. Abban a merényletben nyolcan vesztették életüket, de a rendőr és családja sértetlenül megúszta a támadást.

Akkor az egyébként még a fürdőszobájában is vállról indítható rakétákat tároló főfelügyelő azt mondta: nem fél a táliboktól és nem fog megkegyelmezni nekik.

A 18 milliós Karacsi a világ egyik legveszélyesebb városa: a rendőrség mindennap holttestek tucatjaira bukkan az ország déli részén fekvő metropoliszban, ahol csak a tavalyi évben mintegy 200 rendőr halt erőszakos halált. A biztonsági helyzet az utóbbi egy-két évben egyre romlott, részben azért is, mert a tálibok nagyobb befolyásra tettek szert a térségben.

Habár Aszlam keménysége miatt valóságos hős volt a pakisztániak szemében, jogvédő szervezetek gyakran vádolták jogtalan fegyverhasználattal, brutális és törvényen kívüli módszerekkel. Tavaly például egy általa levezényelt, félresikerült akció során öt rendőr és húsz civil vesztette életét.