A rossz idő miatt tüntetnek az ukránok?

A tél beálltával magyarázza az Ukrajnában zajló tüntetéssorozatot a Rosszija 24 orosz hírtévé időjárás-jelentésében, és a demonstrálók egészségéért aggódón azt tanácsolja nekik, hogy menjenek haza.
Kapcsolódó cikkek

Az időjárást politikai tényezővé Vagyim Zavodcsenko veteránnak számító meteorológus léptette elő. “Nem először történik, hogy Ukrajnában a politikai légkör tragikus romlása egybeesik légköri változással, az időjárás rosszabbra fordulásával, a tél beálltával. Ugyanez volt a helyzet a 2004-es narancsos forradalom idején, azok a tüntetések szintén a tél beköszöntekor kezdődtek” – mondta a meteorológus hozzátéve, hogy amerikai kutatók kimutatták: a rossz idő konfliktuskeresésre hajlamosítja az embereket.

Fotó: AFP/Yuriy Dyachyshyn

Zavodcsenko azt tanácsolta a tüntetőknek, hogy pakoljanak össze és térjenek haza egészségük védelmében.
“Hideg téli időben sokáig a szabadban lenni nagy káros az egészségre. Máris ugrásszerűen megnőtt a vírusos légzőszervi fertőzések száma Kijevben” – idézte az orosz meteorológust a BBC csütörtöki jelentésében.

Ukrajnában lassan két hete tartanak a tüntetések amiatt, hogy a kormány leállította csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval és hátra arcot parancsolva magának Brüsszel helyett Moszkva felé fordult.