Sokkal több túsz halt meg Nairobiban a terroristák szerint

Százharminchét túsz halt meg Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban - állította szerdán a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében az al-Shabaab.
Kapcsolódó cikkek

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges szomáliai fegyveres szervezet azt írta, hogy a fegyvereseik, a mudzsáhidok által elfogott emberek haláláért nem őket, hanem Uhuru Kenyatta kenyai elnököt és kormányát kell felelősségre vonni. Az al-Shabaab egyben azzal vádolta meg a kenyai kormányerőket, hogy harci gázzal vetettek véget az ostromnak, és ők idézték elő az épület összeomlását. Ezzel a romok alá temették a bizonyítékokat és a túszokat – tartalmazta a terrorcsoport üzenete.

Fotó: AFP/Carl de Souza

Manoah Esipisu kenyai kormányszóvivő azonnal cáfolta az állítást, hozzátéve, hogy nem használtak harci gázt. Mint mondta, azt követően omlott le a bevásárlóközpont három szintje, hogy a támadók tüzet gyújtottak, és az meggyengítette az épület szerkezetét.

Hivatalosan 61 civil vesztette életét

A négy napig tartó túszdráma befejeződéséről kedd este számolt be Uhuru Kenyatta kenyai elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében. A nem végleges hivatalos adatok szerint a támadásban legalább 61 civil meghalt, életét vesztette a kenyai biztonsági erők hat tagja és öt szélsőséges fegyveres. Közel ugyanannyi embert eltűntnek nyilvánítottak, és 175 a sebesültek száma. Az országban szerdától háromnapos gyászt rendeltek el.

Kíváncsi, kik őrzik a magyar plázákat?

A plázában szerdán folytatódott a kutatás a további holttestek, valamint robbanóanyagok után. A szakértők munkáját távirányítású aknakereső robotok segítik. A keresésben bombakutató kutyákat is bevetnek. A kenyai kormány tájékoztatása szerint a vizsgálatban amerikai, brit és izraeli törvényszéki szakértők is részt vesznek.

A városi halottasház egy dolgozója azt mondta, embereik készen állnak arra, hogy bemenjenek az épületbe, de szerdán még nem kezdődött meg a holttestek kiemelése a romok közül. Ez azt jelezheti, hogy egyelőre nem biztonságos a helyzet. Továbbra is tartanak attól, hogy néhány támadó még életben lehet, és bent tartózkodik a sok üzletet magában foglaló, nagy kiterjedésű pláza romjai között.

Egy magas rangú tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy sok időt vesz igénybe a vizsgálat, mire bejelenthetik, hogy elmúlt a terrorveszély.

Elfogták egy brit támadót?

A kenyai hatóságok őrizetbe vettek egy brit állampolgárt, az értesülést a brit külügyminisztérium is megerősítette szerdán. A Daily Mail című konzervatív lap úgy tudja, hogy a férfit hétfőn fogták el, amikor megpróbált Nairobiból Törökországba repülni. A lap szerint a férfi arcán megsérült, és zavartan viselkedett.

Korábban egy kenyai tisztviselő azt mondta, hogy bevásárlóközpontot megtámadó fegyveresek között egy brit és számos amerikai is volt, részletek azonban nem ismeretesek.