4 rendőr keveredett gyilkossági ügybe Mexikóvárosban

Négy rendőrt is őrizetbe vettek helyi idő szerint kedden egy súlyos emberrablási és gyilkossági ügyben Mexikóvárosban. Az eset jelentősen rontja a rendőrség és a fővárosban uralkodó közbiztonság eddigi megítélését.
Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 ember van már őrizetben az úgynevezett Heaven-ügyben (Mennyország-ügyben). A ragadványnév arra, a város egyik előkelő negyedében lévő bárra utal, ahonnan május 26-án fényes nappal elraboltak tizenkét fiatalt. Az áldozatokat három hónappal később holtan találták meg egy tanyán, tömegsírban, egy ismeretlen tizenharmadik áldozattal együtt.

A várost megrázó ügy megváltoztatta azt a – hatóságok részéről szívesen dédelgetett – képet, amely szerint a főváros az ország biztonságos körzetei közé tartozik, és viszonylag mentes a kábítószer-kereskedelemhez kötődő brutális bűncselekményektől, amelyek gyakoriak a határ menti városokban és Mexikó más vidékein is.

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó Jesús Rodríguez Almeida rendőrfőnök elmondta, hogy mind a négy érintett rendőr átesett a szokásos kiválasztási eljárásokon és több éve álltak a rendőrség kötelékében. Azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el, hogy az őrizetbe vett rendőröket alávetették-e hazugságvizsgálatnak. Gustavo Fondevila közbiztonsági szakértő szerint azonban a Heaven-ügy egyértelműen bizonyítja, hogy a rendőrök könnyedén átcsúsznak az ellenőrzéseken és a hazugságvizsgálatokon, ha akarnak.

A fővárosi rendőrséget tartják az egyik legjobban képzettnek és felszereltnek az országban, ahol egyébként nem jó a rendfenntartók híre. Szerte az országban gyakran előfordul, hogy rendőröket tartóztatnak le súlyos bűnügyekben. A határ menti városokban és a Mexikói-öböl mentén egész rendőri egységeket bocsátottak el a szervezett bűnözéssel fenntartott kapcsolat gyanúja miatt vagy mert nem feleltek meg az átvilágításokon.