Egyiptom – a harag napja jön

A Muzulmán Testvériség péntekre meghirdette a " harag napját”. Már hivatalosan is több mint 600 halottat ismernek el, az amerikaiakat hazahívták.
Kapcsolódó cikkek

Az egyiptomi erőszakos cselekmények haladéktalan beszüntetését sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek hajnalban véget ért ülésén. A testület a szembenálló feleket maximális önmérsékletre szólította fel. A 15 tagú testület állásfoglalását Argentína ENSZ nagykövete ismertette. A rendkívüli ülés összehívását előbb Törökország, majd Nagy-Britannia, Franciaország és Ausztrália közösen kérte.

Obamát bírálta Kairó

Közben élesen bírálta az amerikai elnök előző napi, az egyiptomi hatóságok erőszakos fellépését elítélő állásfoglalását pénteken hajnalban a kairói elnöki hivatal. Barack Obama határozottan bírálta az egyiptomi hatóságok erőszakos fellépését az iszlamista tüntetőkkel szemben. Obama az egyiptomi hatóságokat a szükségállapot feloldására és az egyetemes jogok tiszteletben tartására, az ellenzéket pedig békés tiltakozásra szólította fel. Az egyiptomi ideiglenes elnökség ezt úgy értékelte, hogy az amerikai elnök – a tények ismerete nélkül – a kijelentéseivel az erőszakos csoportokat erősíti, ösztönzi.

Fotó: MTI/AP/Manu Brabo

Több halott – jön a harag napja

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium csütörtök éjjel tudatta, hogy az előző napi, a rendőrség és az iszlamisták között Kairóban és az ország más városaiban lezajlott összecsapásokban 638 ember halt meg és több mint 4200-an sebesültek meg. Néhány órával korábban a hivatalos jelentések még 525 áldozatról szóltak. A szerda volt a legvéresebb nap az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta. A megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség ugyanakkor azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata volt. Az iszlamista Muzulmán Testvériség hajnali közleményében megerősítette, péntekre “a harag napja” keretében milliós tüntetésekre szólítja fel híveit. A korábbi elnök, Mohamed Murszi megbuktatásával kapcsolatban a szervezet ismét államcsínyről beszélt, és megerősítette elszántságát az elkövetőkkel való leszámolásra.

Mérgesedik a viszony

Éjszaka jelentették be Kairóban, illetve Ankarában, hogy az egyiptomi és a török kormány egyaránt hazarendelte a másik ország fővárosában akkreditált nagykövetét, konzultációk céljából. Megfigyelők szerint a lépés azonban azt jelzi, hogy elmérgesedett a viszony. A török miniszterelnök egyike volt azon külföldi vezetőknek, akik a legélesebben bírálták Murszi elnök megbuktatását, és Recep Tayyip Erdogan bírálta a Nyugatot is, amiért szerinte szemet hunytak az egyiptomi vérontás felett.

Fotó: MTI/AP/Ahmed Gomaa

Ki megy, ki marad?

Egyiptom elhagyására szólította fel az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat a washingtoni külügyminisztérium, amely arra figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai országban az erőszak új hulláma fenyeget. A külügyminisztérium arra is felhívta az Egyiptomban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék a tüntetéseket. Ezzel kapcsolatban arra intett, hogy még a békés tiltakozások is könnyen erőszakos megmozdulásokba csaphatnak át. Külön is figyelmeztetettek arra, amit a nőkkel szembeni – és a külföldieket sem kímélő – erőszak jelent. Az elmúlt időben sokszor előfordult, hogy az egyiptomi tüntetések közben a nők szexuális támadások áldozataivá váltak.

A magyar külügyminisztérium csütörtökön hangsúlyozta, hogy – a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba szervezett és közvetlen utazások kivételével – nem javasolja az utazást Egyiptomba. Az országot, az egyelőre biztonságos és viszonylag nyugodt üdülőterületet leszámítva, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolta.

Címkék: Egyiptom