Kétmilliárd forintot fizettek egy képért

Az izraeli műkincspiac történetében rekordnak számító 31,4 millió sékelért, közel kétmilliárd forintért adták el árverésen Amedeo Modigliani (1884–1920) olasz festő egy képét.
Kapcsolódó cikkek

Az Anne Bjarne portréja című festményt, amely 1919-ben készült, Meshulam Riklis izraeli–amerikai milliárdos bocsátotta áruba jótékony célból, hogy a bevételből elsősorban izraeli hadirokkantakat támogasson. Az Ynet című izraeli hírportál szerint a túlnyomórészt Franciaországban alkotó avantgárd olasz festő és szobrász műve iránt egy izraeli, egy kínai és egy spanyol vevő is érdeklődött, de végül egy zsidó származású francia üzletember vásárolta meg a keddi telefonos liciten.

Az aukciót lebonyolító Matsart árverezőház szerint ez az eddigi legdrágább, Izraelben eladott műalkotás. Az eredményből az aukciósház azt a következtetést vonta le, hogy az (izraeli) műkincspiac immár az egész világból vonz vásárlókat. A festményt az eladó harminc éve körülbelül egymillió dollárért vásárolta New Yorkban, és hogy ne kelljen megfizetnie a 18 százalékos áfát utána, nem is vitte magával Izraelbe, hanem New York-i lakásában hagyta.