Il Foglio: XVI. Benedek “természetes utódja” Erdő Péter

Erdő Péter bíboros vatikáni elismertségéről írt pénteken az olasz politikai elit szócsövének számító újság.

Az Il Foglio című olasz napilap A magyar teológus, Európa evangelizátora címmel mutatta be az esztergom-budapesti érseket az esélyes pápajelöltekről szóló sorozatában. Az újság XVI. Benedek “természetes utódjának” nevezte Erdő Pétert, kiemelve, hogy a kánonjogász professzor bíborost “elismerés” övezi a vatikáni kúrián.

A napilap emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a Vatikán Erdőt küldte Limába a helyi pápai egyetemmel kialakult feszültségek feloldására. Tavaly májusban Erdő mutatta be a római Santa Maria Maggiore-bazilikában az Európáért tartott misét, amelyet az általa vezetett Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) kongresszusának keretében tartottak. Az új evangelizációról a Vatikánban rendezett októberi püspöki szinóduson Erdő mutatta be az Európáról szóló jelentést, a kontinens öregedését, a gazdasági krízis hatását és az európai kulturális és vallási identitás válságát hangsúlyozva.

XVI. Benedek a lemondása bejelentése utáni audiencián szó szerint megismételte Erdő akkor mondott szavait arról, hogy a “tömegkommunikáció informálja félre a hívőket az egyház valós helyzetéről” – jegyezte meg az Il Foglio, amely szerint Erdő XVI. Benedek utódja lehet az ortodox egyházakkal való párbeszédben is.

XVI. Benedek pápa szolgálatáért mutat be szentmisét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a püspöki testület tagjainak részvételével vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában. Az eseményen részt vesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, valamint meghívást kaptak a közjogi méltóságok is.

Korábban az ANSA is esélyes befutónak tartotta Erdőt

Fiatal utódja lesz XVI. Benedeknek az ANSA olasz hírügynökség vatikáni szakértőjének elemzése szerint. A szakértő az utódlásra esélyes, 65 évesnél fiatalabb bíborosok között említette Erdő Péter bíborost, esztergom–budapesti érseket is. Erdő „befolyásos és tekintélyes az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként betöltött szerepe miatt is… az első vonalban van az európai katolicizmus jövőjét érintő témákban” – írta az ANSA szakértője.

Az elemzés szerint még nem tudni ugyan, hogy ki lesz a pápa, de azt biztosra lehet venni, hogy ebből a konklávéból nem rövid idejű, nem „átmeneti pápaság” születik.

Főszerepben a szürke eminenciások

A márciusban esedékes pápaválasztó konklávét megelőzik a színfalak mögötti titkos egyeztetések, megállapodások. A „pápacsinálók” igyekeznek összehangolni a csoportérdekeket, érvényesíteni befolyásukat a bíborosok kongregációinak ülésein, amelyeken – szemben a konklávéval – részt vehetnek a 80 évesnél idősebb bíborosok is.

A kongregációk a világi minisztériumokkal hasonlíthatók össze. A kulisszák mögött a háttérből irányítók között tartják számon a Kúria tekintélyes tagjait is, akik ugyan szintén nem vesznek részt a konklávén, de tapasztalatuk, tekintélyük révén erőteljesen befolyásolhatják a leendő pápa személyének kiválasztását, akár többtucatnyi szavazatot is “terelgethetnek” ide-oda, a jelöltek előnyére vagy hátrányára.

Az egyik legbefolyásosabb “pápacsinálónak” tartják Angelo Sodanót, a Szentszék volt államtitkárát, a bíborosi testület jelenlegi dékánját. A 85 esztendős olasznak kulcsszerep jut a most leköszönő XVI. Benedek utódjának megválasztásánál. Ugyancsak fontos szerep várhat az olasz püspöki konferencia egykori elnökére, Camillo Ruinire. A már 82 éves – és ezért a konklávéból kiszorult olaszt – rendkívül befolyásos személyiségként tartják nyilván.

XVI. Benedek titkára, Georg Gaenswein is számíthat a “szürke eminenciás” címére. Decemberben tették meg a Pápai Ház prefektusának. A La Repubblica római lap szerint Gaenswein két Benedekhez közel álló jelöltet is favorizálhat. Az egyik Angelo Scola milánói érsek, a másik Christoph Schönborn bécsi érsek. “Bármelyikük megválasztása biztosítaná a folytonosságot. Ezzel Gaenswein szerepe is megerősödne” – véli elemzésében a lap.

Beleszólhat a versengésbe Ettore Balestrero, a Vatikán államközi kapcsolatokért felelős altitkára, aki éppen nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően jó viszonyt ápol a külföldiekkel. Továbbá a vatikáni “belügyminiszter”, Angelo Becciu és Francesco Moraglia velencei pátriárka szerepét sem szabad lebecsülni – intenek mindazok, akik eligazodnak a Szentszék szövevényes világában.

A pápa távozása előtti utolsó napokban az olasz sajtó XVI. Benedek esetleges rendelkezéseit várja a konklávéról – ahogyan ezt a szentszéki szóvivő jelezte. A Vatikán és Róma városa a távozó pápa utolsó nyilvános megjelenéseire készül: a vasárnapi Úrangyala-imára és a szerdai általános audienciára. Az olasz belügyminiszter bejelentette, hogy az olasz választásokra is tekintettel fokozták a biztonsági intézkedéseket: a Szent Péter térre csak fémdetektoros ellenőrzés után lehet belépni. A pápa lemondása kapcsán született cikkeket itt találja!