Zombitámadásra figyelmeztetett a tévé

„A holttestek felkeltek sírjaikból, és az élőkre támadtak.” Ezzel vészhelyzeti riasztással szakította meg műsorát egy amerikai televízió. A figyelmeztetés természetesen vicc volt.
Kapcsolódó cikkek

A Montana államban sugárzó KRTV hétfői adását néző emberek közül azonban páran úgy gondolták, biztos, ami biztos, és betelefonáltak a rendőrségre, hogy ellenőrizzék: tényleg eljött-e a zombi apokalipszis – írta a Great Falls Tribune. A helyi rendőrség a lapnak elmondta: négy telefon is érkezett, majd nevetve hozzátette: „bejelenthetjük, hogy nem láttak sehol sírjukból felkelő holtakat”.

A telefonok azután érkeztek, hogy a KRTV és a CW nevű csatornák adását egy rendkívüli vészhelyzeti riasztással szakították meg. Miközben a képernyőn a vész által érintett megyék nevei jelentek meg sorban, egy karcos, feltehetően eltorzított férfihang azt közölte, hogy „a holttestek felkeltek sírjaikból, és az élőkre támadtak”.

Majd a nézők azt a tanácsot kapták, hogy „ne próbálják megközelíteni vagy elfogni ezeket a testeket, mert nagyon veszélyesnek számítanak”, és a hang közölte velük, hogy a tévéadás meg fog szűnni, és elemes rádiók használatát javasolta a zombitámadásról szóló újabb információk megszerzéséhez.

A KRTV a beszámolók szerint élő adásban és weboldalán is szinte azonnal bejelentette, hogy a vészhelyzetről szóló hír nem tőlük származik. Elmondásuk szerint valaki meghackelte a rendszerüket, az élőholtakról szóló riasztás kacsa volt, és keresik, hogy honnan érkezett a támadás.

A helyi rendőrség közölte, hogy hozzájuk még nem érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban, és azt sem tudták hirtelen megmondani, hogy egy ilyen hackelésért pontosan milyen büntetés jár, ha ez egyáltalán jogsértésnek számít Montanában.

Ehhez hasonló médiahackre már 1938-ban is volt példa az Egyesült Államokban, amikor leadták Orson Welles hírhedtté vált rádiójátékát, a Világok harcát. A marslakók inváziójáról szóló műsor annyira hitelesre sikeredett, hogy ezrek hitték valósnak, és még a nagyobb városokban is úrrá lett a káosz.