Tengeribetegen volt haditengerészeti zseni

"Beteg vagyok mindahányszor erős a szél, és egyedül csak hivatásom iránti végtelen szeretetem tart meg engem egy óránál hosszabb ideig a tengeren" – írta Nelson admirális egy most felfedezett levélben.
Kapcsolódó cikkek

Megvakult az egyik szemére egy francia kikötő ostrománál, elvesztette jobb karját egy másik csatában, egy most felfedezett levél szerint még tengeribetegségtől is szenvedett a 18. század legkiválóbb haditengerésze. Az 1804-ben keltezett levél Camden grófjának, az akkori hadügyi miniszternek szól, beszámol arról, hogy az earl unokaöccse elhagyta a haditengerészetet erős tengeribetegsége miatt, ám benne Nelson is megvallja, hogy ő maga is szenvedett ettől, miután 12 éves korában kadétnak állt.

“Beteg vagyok mindahányszor erős a szél, és egyedül csak hivatásom iránti végtelen szeretetem tart meg engem egy óránál hosszabb ideig a tengeren” – írta zászlóshajójáról, a HMS Victoryról. Nem ez volt az első alkalom, hogy e gyengeségéről beszámolt. Már 1776-ban egy maláriás roham után ledöntötte lábáról a tengeribetegség, mint írta “szörnyen lehangolttá” tette. 1793-ban a HMS Agamemnon fedélzetén mind Nelsont, mind mostohafiát tengeribetegség miatt jegyezték fel a hajónaplóba.

Nelson 1804-re a britek földközi-tengeri flottájának, az akkor létező legnagyobb tengeri haderőnek a parancsnokává emelkedett. A britek tengerészikonja azonban még 30 évnyi szolgálat után sem mentesült a rosszullétektől.
Szenvedéseinek leírása azonban mást is sugall, mint ami első látásra nyilvánvaló – állítják történészek.

“Nelson tengeribetegségére mint a hazafiasság, a kötelesség és az áldozathozatal eszközeire tekintett. Jelentősége abban rejlik, hogy míg Camden earljének unokaöccse nem bizonyult állhatatosnak, addig ő továbbra is vállalja a szenvedéseket a hazájáért” – mondta James Davey, a Nemzeti Tengerészeti Múzeum kurátora.

Hozzátette, ez fellebbenti a fátylat a személyiségéről is: “Hazafias, de nem annyira szerény, hogy ezt ne mutassa ki”.
1805 októberében, majdnem egy évvel a Camdennek küldött levele után Nelsonnal egy mesterlövész végzett a trafalgari ütközet során, a francia és spanyol egyesült flotta elleni győzelem kapujában az admirális meghalt tisztjeinek karjában.

Hogy a Camden-unokaöccsel mi történt, az homályba vész. Miután rövid szolgálata idején hozzájárult egy ellátmányt szállító hajó elvesztéséhez, a haditengerészet már aligha hiányolta. Nelson levele azonban rejtve maradt a Camden család archívumában egészen közelmúltbéli újra-felfedezéséig.

A levél jelenleg megtekinthető a kenti Tunbridge Wells Múzeumban a helyi nemesi családok értékeit bemutató kiállítás részeként.