A fronton szült a katonanő

A szülés előtt pár nappal még a tálib támadás visszaverésében vett részt.
Kapcsolódó cikkek

Váratlan módon gyarapodott a nyugati szövetségesek legnagyobb afganisztáni támaszpontjának létszáma. Egy brit katonanő egészséges gyermeknek adott életet a tábori kórházban. A dél-afganisztáni Camp Bastion támaszponton tüzérként szolgáló édesanya maga sem tudott terhességéről, és alig néhány nappal a szülés előtt még részt vett a városnyi tábort ért nagyszabású tálib támadás visszaverésében.

Mégsem gyomorfájdalom volt

A meg nem nevezett katonanő a brit hadsereg 12. gépesített dandárjának kötelékében kezdett márciusban afganisztáni frontszolgálatot, és két nappal ezelőtt erős “gyomorfájdalmakra” panaszkodva fordult a támaszpont kórházának orvosaihoz. Maga lepődött meg a legjobban, amikor a vizsgálat után közölték vele, hogy a gyomrának semmi baja, viszont néhány perc múlva egy kisfiú édesanyja lesz. A gyermek öt héttel a rendes idő előtt jött a világra, de teljesen egészséges, csakúgy, mint az újdonsült mama.

A brit védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozatában közölte, hogy a tárcának előzetesen nem volt tudomása a katonanő terhességéről. A szóvivő hangsúlyozta, a brit hadsereg soha nem küld várandós katonanőket frontszolgálatra – feltéve, hogy tudomást szerez terhességükről.

Várandósan a fronton

Most fordult elő első ízben, hogy brit katonanő gyermeknek adott életet az afganisztáni fronton, ám az utóbbi évtizedben igen sok példa volt arra, hogy a brit hadseregben szolgáló női katonák terhességére csak hadszíntéri kivezénylésük után derült fény.

A Daily Mail adatai szerint 2003 óta Irakból legalább 102, Afganisztánból legalább 70 brit katonanőt kellett hazavezényelni, miután kiderült, hogy gyermeket várnak.

A most édesanyává lett katonanőért az oxfordi egyetem John Radcliffe klinikájáról utazik ki hamarosan egy orvoscsoport, hogy vigyázzanak a mama és újszülöttje egészségére a hazavezető hosszú repülőúton.