A nagy mesemondó nyomában… [Andersen blog]

A blog frappáns névválasztása után Andersen házának felkeresése már igencsak váratott magára, íme!
Kapcsolódó cikkek

Azt már a múltkori bejegyzésem végén is írtam, időközben mi visszatértünk az iskolapadba, hogy „intravénásan” kapjuk továbbra is a dánt. (Itt egyébként majdnem mindenki augusztus közepén kezdi az iskolát.)

A meglepően meleg augusztusi napokat, kötetlenebbül indítottunk, mindez nyári iskola néven futott. Ez egy lazább formája a nyelvtanulásnak, amikor van idő, különböző témákról elbeszélgetni, filmet nézni, kirándulgatni.

Az egyik ilyen nap alkalmával jutottam el a XVIII. századi hangulatú, Andersen múzeumba, ami Odense városában van, a szomszédos Fyn szigetén.

Mielőtt azonban virtuálisan belépnénk, fussunk át pár mondatban a leghíresebb dán költő és meseíró életén:

J.K. Rowling véleménye Andersen munkásságáról: „Csodálom őt, mert a művei azon ritka kategóriába tartoznak, amelyek felülmúlták a hétköznapi írást.”

Leghíresebb meséi:

Talán felmerül a gondolat, mégis miért fordítanak nekünk ennyi időt arra, hogy minél többet megtudjunk Dánia egyik legnagyobb ikonjáról. A végső nyelvvizsgánál (ami nemsokára közeledik) képesnek kell lennünk -a csipetnyi dán történelem mellett – Andersenről, meséi közül néhányról beszélni, levonni a következtetést, vajon mi volt velük az író mondanivalója. Hiszen Andersen nem csak gyerekeknek írta történeteit, közülük több is tanulságos lehet felnőttek számára is. Elég sokat merített a saját életéből: élményeiből, örömeiből, csalódásaiból, kudarcaiból.

A legtöbb esetben felirat nélküli Andersen mesefilmekkel küzdünk, (gondolom azért mivel a célcsoport normál esetben, ebben a korban még nem tud olvasni…) amik elég nehezek! Az utána következő eszmecseréről nem is beszélve! Számomra valamelyest megkönnyíti a helyzetet, hogy ismerem magyarul a történeteket. Így sokszor abból próbálok meg építkezni egy-egy diskurzus során.

Idegenvezetés hiányában, a múzeumban időrendi sorrendben vezetik körbe a látogatót, maguk a kiállított tárgyak. Szerencsére gondoltak a turistákra is, így az angol szövegmagyarázatok sokat segítettek, ha elakadtam a dán sorokkal…

Nekem a legjobban az író szülőháza tetszett, az emlékhely a kis sárga sarokházat veszi körbe, így több oldalról is szabad a bejárás. Minden illusztráció (ágy, asztal, szék, kamra) visszaadja az adott kor hangulatát.

Miután végeztünk a múzeummal, megcsodáltuk az egész Odenseben pompázó virágkarnevált, természetesen szinte mindegyik virágköltemény kapcsolódott, Andersen valamelyik meséjéhez. A kis plusz időnknek köszönhetően a főtérre, a Városháza elé is eljutottunk, ahol még több hasonló mestermű sorakozott.

Ezután buszunkkal az irányt újra Sønderborg felé vettük.

Odensebe én hamarosan visszatérek, de immáron már nem a dán nyelviskola, hanem a dél-dániai Egyetem színeiben! De legyen mindez a következő találkozásunk témája! Ne feledje senki, Andersen a Facebookon is jelen van!

Címkék: dániaandersen