Keresztények és muzulmánok csaptak össze – vallásháború Kenyában

Keresztények és muzulmánok közötti vallásháború robbant ki Kenyában, miután meggyilkoltak egy iszlamista prédikátort.
Kapcsolódó cikkek

Újabb két rendőr vesztette életét szerdára virradóra a kenyai Mombasában azokban a zavargásokban, amelyek két nappal korábban kezdődtek egy mohamedán prédikátor megölése miatt. A kelet-afrikai ország miniszterelnöke óva intett egy „vallásháborútól”.

Az újabb áldozatokkal együtt immár legalább három rendőr és egy civil vesztette életét az Aboud Rogo Mohammed mohamedán prédikátor meggyilkolása nyomán hétfőn kirobbant zavargásokban.

A történtekre reagálva, Raila Odinga miniszterelnök muzulmán és keresztény vallási vezetőkkel tanácskozott Mombasában, és leszögezte: nem fogja hagyni, hogy „vallásháború” lángoljon fel az országban. Szerinte a muzulmánok és keresztények békét akarnak, de „”egyesek” viszályt akarnak szítani a két vallási közösség között.

„Nem fogjuk hagyni, hogy külső erők vallásháborúra bujtogassák a kenyaiakat” – hangsúlyozta a kormányfő, aki már hétfőn elítélte Aboud Rogo Mohammed meggyilkolását. Felhívta a lakosság figyelmét: ne használják fel ez a szomorú eseményt arra, hogy tetézzék a fájdalmat és a szenvedést az országban.

A prédikátort gépkocsijában lőtték le ismeretlen támadók. A merénylet nyomán hívei az utcákra vonultak, és összecsaptak a rendőrökkel. Voltak, akik géppisztollyal lőttek, és kézigránátot is dobtak a rendfenntartó erőkre.

Mohammedet az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Egyesült Államok a szomáliai iszlamista szélsőségesek támogatásával és több terrorcselekményben való részvétellel gyanúsította. A prédikátor állítólag a szomáliai kormány ellen harcoló szélsőséges iszlamista al-Shabaab milícia számára gyűjtött pénzt a kenyai muzulmán kisebbség körében. Meggyilkolására reagálva a milícia nyilatkozatot adott ki, arra biztatva a kenyai muzulmánokat, hogy ragadják magukhoz az események irányítását, szegüljenek szembe a nem iszlámhívőkkel, s tegyenek meg mindent „vallásuk, becsületük, tulajdonuk és életük” védelme érdekében.

Címkék: Kenyazavargások