Felfegyverezné országát a lengyel elnök

Bronislaw Komorowski szerint Varsónak saját rakétavédelmi rendszert kellene létrehoznia. Ezzel egyszerre üzent Moszkvának és Washingtonnak a politikus.

Az új rendszernek képesnek kellene lennie megvédeni Lengyelországot a légicsapásoktól, és a NATO-országok közös jövőbeni rakétavédelmi pajzsának részévé válhatna – nyilatkozta a köztársasági elnök a Wprost című lengyel közéleti hetilapnak.

Szerinte országának elavult fegyverei vannak, amelyek egyre kevésbé képesek ellátni feladatukat, és nincs értelme pénzt költeni korszerűsítésükre. Komorowski hozzátette: „hibáztunk, amikor elfogadva az Egyesült Államok javaslatát a NATO európai rakétavédelmi rendszerének kiépítésére, nem eléggé vettük figyelembe az amerikai elnökváltással összefüggő politikai kockázatot. Ezért most nagy árat fizetünk. Ezt a hibát nem követhetjük el még egyszer”.

És akkor jött Obama…

George W. Bush előző amerikai elnök – a tervezett európai rakétavédelmi pajzs részeként – Lengyelországban tíz légvédelmi rakétát, Csehországban pedig egy radart tervezett felállítani. A 2009-ben helyébe lépő Barack Obama módosította a tervet, négy szakaszra osztva a rendszer létrehozását.

Az új stratégia szerint Lengyelországot csak 2018-ban vonnák be a rendszerbe, amikor elfogó rakétákkal felszerelt mobil ütegeket telepítenének az ország területén. 2020-ban ezeket a légvédelmi rakétákat korszerűbb fegyverekkel váltanák fel.

Ugyanakkor ezek már nemcsak a közepes és kis hatótávolságú ballisztikus, hanem az interkontinentális rakéták ellen is képesek lennének megvédeni a NATO-tagországok teljes területét.