Bérgyilkosság miatt hallgatják ki a volt ukrán kormányfőt

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfőt tanúként fogják kihallgatni egy befolyásos üzletember ellen elkövetett bérgyilkossággal kapcsolatban. Tavaly bűnrészességről beszélt az ukrán főügyész helyettese.
Kapcsolódó cikkek

“Jelenleg Timosenko jogállása a vizsgálatban tanú. Tovább folyik a nyomozás, hogy felderítsük, ki rendelte meg ezt a súlyos bűncselekményt” – mondta szerdán Viktor Psonka, ukrán főügyész. Renat Kuzmin főügyész-helyettes tavaly októberben azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel együtt Timosenko is bűnrészes a Jevhen Scserbany befolyásos üzletembert ellen 1996-ban elkövetett merényletben.

A főügyész-helyettes szerint a csalásért és pénzmosásért az Egyesült Államokban börtönben ülő Lazarenko ügyének vizsgálatában egy Amerikában kihallgatott tanú azt vallotta, hogy Scserbany gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki.

A befolyásos üzletembert egy bérgyilkos ölte meg a donyecki repülőtéren. Meggyilkolását több más merénylet követte Donyeckben, robbanás történt például a Sahtar Doneck futballcsapat stadionjában. A támadásban meghalt a klub tulajdonosa, és átrendeződtek a politikai és üzleti összefonódások az acélipar és szénbányászat fellegvárának számító kelet-ukrajnai megyében. Abban az időben Timosenko és Janukovics is jelentős játékos volt a megyében, ahol vagyonok születtek és folytak el különböző kétes ügyletekben, a privatizációtól a védelmi pénzek szedéséig és rablásokig.

Psonka szerdán közölte: Scserbany fiának, Ruszlannak a tanúvallomása révén újabb bizonyítékok kerültek elő. Scserbany fia 19 éves volt a merénylet idején, és egy autó mögé bújva élte túl a gyilkos támadást. Nemrégiben azt állította, hogy bizonyítéka van Timosenko bűnrészességére.

Timosenko egyike volt a 2004-es “narancsszínű forradalom” vezetőinek, akik Viktor Janukovics ellenében Viktor Juscsenkót segítették az elnöki székbe, 2010-ben azonban Janukoviccsal szemben elveszítette az elnökválasztást. Timosenkót 2011 októberében ítélték hétévi börtönbüntetésre azzal a váddal, hogy 2009-ben kormányfőként, hivatali hatalmával visszaélve, Ukrajna számára előnytelen gázárszerződéseket kötött Oroszországgal.