Hárommillió forint két sárgadinnyéért

A hatalmas összeget Japánban fizették ki az első termésért, és ez még olcsónak is számít.
Kapcsolódó cikkek

Egymillió jenért (2,8 millió forintért) árvereztek el csütörtökön Japánban két prémiumminőségű sárgadinnyét az idei első termésből. A már-már aranyáron mért dinnyét nyilvános bemutatás után egy tokiói francia étterem, illetve egy hokkaidói borozó pénzes vendégeinek szolgálják majd fel.

A narancssárga húsú, mézédes sárgadinnye az északi Hokkaido sziget legészakibb vidékén, Jubari egykori bányaváros környékén termett, és az idei idény első árverésén, a szapporói központi nagybani piacon talált gazdára Makita Tosiaki, egy gyümölcsnagykereskedelmi cég igazgatója személyében. Makita elmondta, hogy eltökélt szándéka volt megvenni az idei évad első tétel sárgadinnyéjét, “kerül, amibe kerül”.

Bár a kétdarabos tételért adott közel hárommillió forint önmagában soknak tűnik, az eladási ár jóval elmarad a 2008-as rekordtól, amikor 2,5 millió jent adtak az akkori termés első két legjobbnak látszó sárgadinnyéjéért. Az idei “olcsóságot” a gazdasági nehézségekkel magyarázzák szakértők.

Jubariban szerdán kezdődött a dinnyeszüret, és csütörtökön árverezték el az első 110 illatozó sárgadinnyét. “A termelők kemény munkájának köszönhetően idén szépek a dinnyéink” – mondta Szuzuki Naomicsi, Jubari polgármestere, aki azt szeretné, ha az ország minden lakója megkóstolná a híres jubari sárgadinnyét.

Japánban, ahol egyetlen almáért ezer forintnak, egy kosár cseresznyéért pedig akár több mint húszezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek, a vásárlók már hozzászoktak, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a minőségi áruért.

Az idényindító terményárveréseken elért csillagászati árak mindazonáltal inkább reklámcélúak és szimbolikusak, semmint valódi piaci értéket tükrözők.

Híres Hokkaidón a szezonkezdő júniusi görögdinnye-árverés is, amelyen a Denszuke fajtájú, fényes fekete héjú dinnyéért tavaly 300 ezer jent (850 ezer forint) is megadtak.