Vérengzést terveztek a szerkesztőségben

Megkezdődött négy feltételezett iszlamista terrorista pere, akik egy Mohamed-karikatúrákat közölt dán újság ellen terveztek merényletet.
Kapcsolódó cikkek

Az ügyészség szerint a négy férfi egy sport-díj átadási ünnepségen akart merényletet elkövetni a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen. Az elhárítás szerint a gyanúsítottak  az újság koppenhágai szerkesztőségének épületébe akartak géppisztolyokkal behatolni, és azt tervezték, hogy “annyi embert ölnek meg, amennyit csak bírnak”. Az érintett ünnepségen ott lett volna a dán trónörökös is.

A vádlottakat a svéd és dán rendőrség közös akciójával vették őrizetbe, 2010 decemberében Koppenhágában. Lakásukban fegyvereket, lőszert és 20 ezer dollárt is találtak, egy általuk bérelt kocsiból pedig egy automata pisztoly és bilincsek kerültek elő. Mind a négyen tagadják a vádat, és ártatlannak vallották magukat.

A dán állambiztonsági rendőrség szerint a tervezett akció a 2008-as Mumbaiban elkövetett merényletet akarta lemásolni, ahol 10 pakisztáni terrorista 166 embert ölt meg. A tunéziai Mohamed Zaluti, akit Stockholmban fogtak el, a rendőrségen rögzített kihallgatása során elmondta, hogy három társa tervezte a merényletet. Pénteken ezt megerősítette a bíróságon is, hozzáfűzve, hogy bár tervezte, de végül nem adta fel társait, akik a barátai.

A Jyllands-Posten 2005-ben közölt rajzokat Mohamed prófétáról, köztük az egyiken a próféta turbánjában ábrázolt pokolgépet. Ezt a muzulmán világban sokan provokációként értékelték, és világszerte zavargásokba torkolló tiltakozó akciók zajlottak.