25 évet kapott “a halál kufára”

Hiába kérte az ügyészség az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.
Kapcsolódó cikkek

Huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték első fokon New Yorkban Viktor But orosz fegyverkereskedőt. Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet “a halál kufáraként” emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és 5 ezer AK-47-es gépkarabélyt, de Bangkokban letartóztatták. Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában.

Noha csak a “kolumbiai gerillákkal” kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomása van róla, hogy Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket. A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl.

A legalább négy idegennyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozit, a Fegyverneppert.