Orbánt olvas Európa

Brüsszel figyelmesen tanulmányozza a levelet, amit kormányfő küldött José Manuel Durao Barrosónak. Pia Ahrenkilde Hansen
Kapcsolódó cikkek

Az  Európa Bizottság bizottság szóvivője közölte: a levél annak a párbeszédnek a része, melyet az EU végrehajtó testülete a  magyar hatóságokkal folytat a januárban indított kötelezettségszegési eljárásokról. Barroso elnök abban bízik, hogy Magyarország ezúttal is határidőre megküldi válaszait, az eljárásokban érintett problémák gyorsan orvosolhatóak lesznek.

Orbán Viktor levelében a január 17-én indított három kötelezettségszegési eljárásra reagálva írta meg összegzését, amelyben – mint fogalmazott – már a bizottság által felvetett kérdések megoldását szem előtt tartva értékelte a kialakult helyzetet. A levél ismerteti a magyar fél által megtett és tervbe vett intézkedéseket.

Orbán Viktor szintén optimistán nyilatkozott. Ő is azt reméli, hogy a “hatékony és gyors” intézkedések nyomán lehetővé válik a viták mielőbbi elsimítása. A levélben hangsúlyos elem az is, hogy a magyar kormányfő – az általa előadottakra való tekintettel – az Európai Bizottság elnökének együttműködését kéri abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében.

Az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy három közül két témában – az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára ügyében – folytatja, azaz a második szakaszba lépteti a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a felvetett harmadik kérdésben pedig – a központi bank függetlenségével kapcsolatban – további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. A kormánynak onnan számítva ismét egy hónapja van a válaszadásra.