24 éves Putyin-éra jön?

A politikus állítja, semmilyen választási csalásról nem tud, s ha ez a múltban megtörtént, be kell bizonyítani.
Kapcsolódó cikkek

Vlagyimir Putyin, a vasárnapi orosz államfőválasztás nagy esélyese a La Repubblica című olasz lapban közölt interjújában “teljesen normálisnak” nevezte, hogy harmadszorra vállal elnöki mandátumot és közben egyszer már kormányfő is volt. Úgy fogalmazott, ha a választásokon az emberek rá szavaznak, miért ne maradhatna akár huszonnégy évig is az elnöki székben, bár – mint hozzátette – “ezen még nem gondolkoztam.”

Putyin csütörtökön nyilatkozott külföldi lapok vezető szerkesztőinek Moszkva melletti rezidenciáján, s az olasz újság pénteki számában ebből közölt részleteket: ezek kiegészítik a már napvilágot látott közléseket. Az utcai tömegtüntetésekre vonatkozó és az oligarchia veszélyét firtató kérdésekre Putyin azt válaszolta, hogy nyugaton is tüntetnek a válság miatt és Helmut Kohl volt német kancellár is tizenhat évig volt hatalmon, “barátomról, Silvio Berlusconiról már nem is beszélve”.

A jelenleg kormányfői tisztséget betöltő Putyin hangsúlyozta, hogy korrupcióról csak akkor lehet beszélni, ha erre bizonyítékok vannak és a bíróság ítéletet is hoz róla. “Bűnösségük bizonyítása nélkül nem csukjuk le az embereket. Gyakran űzött sport volt ez országunkban, felületes perekkel, sok ártatlan áldozattal” – mondta az orosz elnökjelölt.

Arra a kérdésre, hogy mit tart eddigi kormányzása hibájának, azt mondta, tévedéseket vétett, de nem hiszi, hogy súlyos hibát követett volna el. Iránról azt mondta, hogy “joga van saját atomprogramjához, nemzetközi felügyelettel”.