Elnököt választ Jemen – egy jelölt indul

Megkezdődött Jemenben az elnökválasztás, amely véget vet a 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh uralmának. Több mint 12 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát.
Kapcsolódó cikkek

Az elnökválasztástól nagy meglepetést nem, csupán némi megkönnyebbülést várnak megfigyelők tekintettel arra, hogy a szavazáson csupán egyetlen jelöltre, az arab állam jelenlegi alelnökére – és egyben ügyvezető elnökére – adhatják le voksukat a választásra jogosultak.

A leendő jemeni elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközi segítséget kért országa számára, ugyanakkor párbeszédet ígért az elnökválasztást bojkottáló déli autonomistáknak és északi zaidita lázadóknak. Vasárnap esti tévébeszédében hangsúlyozta: újra kell egyesíteni a hadsereget, véget kell vetni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat befolyásának, és “gyökeres reformokba” kell kezdeni.

Az arab világbeli országok közül Jemen az első, ahol a rendszerellenes felkelés az államfő távozásáról rendelkező megállapodással ért véget. Ali Abdalláh Száleh ugyanis még időben jobb belátásra tért, és az ellene irányuló országos megmozdulások nyomán a nemzetközi közösség tanácsát megfogadva tavaly novemberben rábólintott arra, hogy lemond hatalmáról.