Robbanás egy olajvezetéken a szíriai Homsznál

Robbanás történt szerdán a szíriai Homsz olajfinomító üzemét ellátó vezetéken, amely egy, a kormányzati erők által bombázott jelentős szunnita muzulmán negyed közelében helyezkedik el - közölték szemtanúk.
Kapcsolódó cikkek

Beszámolójuk szerint a detonációt követően két órával még mindig hatalmas füstoszlop emelkedik a város Bab Amro negyedében lévő helyszínről. Hádi Abdalláh, a Homsz Forradalmi Tanácsa elnevezésű ellenállási szervezet tagja, azt mondta, hogy a hadsereg két harci repülőgépe támadta a homszi olajvezetéket a negyed külterületén.

A felkelők által a világhálóra feltett videón három magasba törő füstoszlop volt látható, amely eltakarta az égboltot, a felvételek úgy készültek, mintha a mindent ellepő korom a légitámadás következménye lenne. Független forrásból nem lehetett ellenőrizni a közlések valóságtartalmát.

A központi kormányzat korábban többször számolt be olajvezetéken történt robbanásokról, így Homsz környékén is, amelyek elkövetését “terrorista csoportoknak” tulajdonította, míg az ellenzék a kormányzatot vádolta azok végrehajtásával.
Damaszkusz szerint a felfegyverzett terrorista bandák állnak az országban 2011 márciusa óta tartó, több ezer halálos áldozattal járó erőszak mögött.

A kormányhadsereg kedden indított minden korábbi mértéket felülmúló támadást az ellenállás központjának tekintett Homsz ellen, amit február negyedike óta ostromol szinte szünet nélkül, azóta több száz ember halálát okozva.