Megvan a venezuelai ellenzék közös jelöltje Chávez ellen

Fölényesen nyerte meg a vasárnapi országos előválasztást Henrique Capriles, Miranda állam 39 éves kormányzója.
Kapcsolódó cikkek

Kiválasztotta a venezuelai ellenzék azt a közös jelöltet, aki a 13 éve hivatalban lévő, harmadszori újraválasztására készülő baloldali venezuelai államfő, Hugo Chávez kihívója lesz az októberi elnökválasztáson a dél-amerikai országban. Henrique Capriles a szavazatok több mint 60 százalékával lesz “A Demokratikus Egység Asztala” nevű ellenzéki szövetség közös jelöltje.

“Olyan elnök akarok lenni, aki sokkal kevesebbet beszél, és nem avatkozik be ennyire a venezuelaiak magánéletébe” – jelentette ki Capriles, utalva a tavalyi rákbetegségéből szinte teljesen felépült Chávezre, aki a múlt hónapban rekordhosszúságú, csaknem 10 órás beszédet tartott. “Nem hagyhatjuk, hogy Venezuela elveszítse függetlenségét, különösen nem 13 év harc után” – harsogta Chávez, aki előszeretettel állítja be politikai ellenfeleit Washington beépített embereiként.

Capriles a kampányban dicsérte a piacbarát működést a társadalmi felelősségvállalással ötvöző brazil modellt, és azt ígérte, véget vet az Amerika-ellenes országokkal – Iránnal, Kubával, Fehéroroszországgal – kialakított baráti viszonynak. Azzal vádolta Chávezt, hogy az elnök Kubát másoló szocializmusával elriasztotta a befektetőket, és tönkretette a gazdaságot.

A 18,3 millió szavazójogosultból csaknem 3 millióan járultak az urnákhoz országszerte 3700 választóhelyiségben. Miközben Caracasban az ellenzéket támogató városrészekben hosszú sorok álltak az urnáknál, az állami tv üres szavazóhelyiségeket mutatott, igyekezve csökkenteni az ellenzéki előválasztás jelentőségét.