Dühös tüntetők elől menekítették az ausztrál kormányfőt

Julia Gillardot és az ellenzék egyik vezetőjét egy tüntetőktől körbevett étteremből kellett rendőrgyűrűben kimenekíteni.
Kapcsolódó cikkek

Testőrei olyan őrült tempóban „vonszolták ki” az ausztrál miniszterelnöknőt a nagyjából kétszáz tüntető elől menekülve, hogy Julia Gillard nem bírta tartania a tempót: megbotlott, majdnem elesett, és még egyik cipőjét is elhagyta a nagy rohanásban. Az eset akkor történt, amikor Gillard, aki az ellenzék egyik vezetőjével, Tony Abbottal egy ünnepi díjátadón vett részt, megpróbálta elhagyni az ünnepség helyszínéül szolgáló éttermet.

A demonstrálók a bennszülöttek jogaiért tüntettek, és dühös kiáltásaikat Abbottnak címezték, aki korábban csípős megjegyzést tett az ausztrál nemzeti ünnep ellen s a bennszülöttek mellett demonstrálókra.

Az ausztrálok január 26-án ünneplik az első brit telepesek érkezését a kontinensnyi országba, ám a bennszülöttek ezt a napot a Megszállás Napjaként tartják számon, és “Bennszülött Sátornagykövetség” néven 1972-ben egy hevenyészett tábort állítottak fel a főváros központjában, hogy így tiltakozzanak az ünnep ellen. A bennszülöttek most ünnepelték a parlamentnél létesített Sátornagykövetség fennállásának negyvenedik évfordulóját.

Az ausztrál miniszterelnök meneküléséről készült drámai felvételt erre a linkre kattintva tekinthetik meg.