Vizsgálják a halottgyalázó videót

Vizsgálatot indított az amerikai hadsereg egy videófelvétel ügyében, amelyen állítólag amerikai tengerészgyalogosok láthatók, amint tálib fegyveresek holttestére vizelnek.
Kapcsolódó cikkek

A felvétel a Youtube videomegosztó portálon és más honlapokon jelent meg szerdán. Négy, tengerészgyalogos egyenruhába öltözött férfi látható rajta, amint tálib lázadók holttestére vizelnek. “Szép napot, pajtikáim” – mondja egyikük a felvételen.

A tengerészgyalogság parancsnoksága szerdán közleményében alapos vizsgálatot ígért, s arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem derült fény a felvétel eredetére, és azt sem tudni, hogy hiteles-e. A rajta látható cselekedet összeegyeztethetetlen a tengerészgyalogság értékrendjével és nem jellemző rá – áll a közleményben.

Két névtelenül nyilatkozó katonai illetékes azt mondta, hogy a felvétel eredetinek tűnik. Amennyiben kiderül, hogy valódi, az heves indulatokat válthat ki az iszlám világban. Egy ismert washingtoni székhelyű muzulmán jogvédő szervezet máris elítélte a rajta láthatókat, és követelte a vétkesek megbüntetését.

“Elítéljük a nyilvánvaló halottgyalázást, az sérti az ország katonai szabályzatát és a háborús időkre vonatkozó nemzetközi jogot, amely tiltja az ilyen undorító és erkölcstelen cselekedeteket” – áll az Iszlám-Amerikai Kapcsolatok Tanácsa nevű szervezet levelében, amelyet Leon Panetta védelmi miniszternek címeztek.