Tíz év alatt 36 ezren haltak meg a mumbai vonatokon

A legtöbben leesnek az indiai nagyváros túlzsúfolt vonatairól, elütik őket, vagy a sínek mellett lévő oszlopoknak csapódnak.
Kapcsolódó cikkek

A vasúti rendőrség pénteken közzétett hivatalos adatai szerint 36152 ember halt meg 2002 és 2011 novembere között Mumbai vonatain – jelentette az indiai sajtó. Az információszabadságról szóló törvény alapján megszerzett statisztikai szerint nagyjából ugyanennyien, 36 688-an sérültek meg különféle balesetekben India gazdasági és kulturális fővárosának vasúthálózatán, az elmúlt tíz évben.

Ez átlagosan évi 3 600 halottat jelent. A legrosszabb év 2006 és 2007 volt, amikor nagyjából négy-négyezer ember vesztett életét különböző körülmények között. A statisztikák szerint a legtöbb halottat a vágányokon átkelve ütötte el egy vonat, míg a második leggyakoribb halálok, hogy az emberek leesnek a nyitott ajtókkal közlekedő szerelvényekről.

Csökkent azonban azoknak a száma, akik a sínek melletti oszlopoknak csapódnak egy mozgó vonatból kiesve: 2002-ben még 96-an haltak meg így, míg 2011-ben már csak 19-en. 2006 óta pedig már a tízet sem éri el azoknak a száma, akik a vonat és a állomás platformja közötti résbe esve halnak meg.

Naponta mintegy hétmillióan utaznak ezen a vonathálózaton a nagy vonzáskörű, túlnépesedett, zsúfolt nagyvárosban.

A vonatok rendszerint nyitott ajtókkal közlekednek, hogy szellőztessék a zsúfolt kocsikat, a vagonok közötti összekapcsoláson és a lépcsőkön fürtökben lógnak az emberek. Az útvonalak mentén hatalmas bádogvárosok húzónak