Washington segíti Ankara harcát a kurdok ellen

Az Egyesült Államok kész arra is, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal) lássa el török szövetségesét.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államok továbbra is segíti Törökországot a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői ellen vívott harcában – jelentette ki Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ankarai látogatása alatt. A függetleen Kurdisztán megalapításáért küzdő kurdok szervezetét Ankarán kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista csoportosulásnak tartja.

Az Egyesült Államok nemrégiben három Super Cobra típusú harci helikoptert szállított le Törökországnak, és négy, korábban észak-iraki telepítésű, fegyver nélküli Predator drónt helyezett át a dél-törökországi Incirlikben lévő légi támaszpontra, hogy a PKK-ról szerzett hírszerzési adatokkal lássa el Törökországot.

Törökország az iraki háború idején jelentős gazdasági és politikai segítséget nyújtott az amerikaiak vezette szövetséges erőknek. A két ország kapcsolatai 2010-ben az iráni atomfejlesztési tevékenység megítélése miatt egy időre megromlottak, de ezt követően jelentősen javultak. Washingtont ugyanakkor aggasztja, hogy Ankara kapcsolatai elhidegültek Amerika legfontosabb közel-keleti szövetségesével, Izraellel.

Törökország – a NATO egyetlen muzulmán vallású tagállama – hozzájárult ahhoz, hogy az észak-atlanti szövetség rakétaelhárító programja keretében egy radarállomást helyezzen el területén. Törökország emellett részt vett a nyugati szövetségesek Líbia elleni műveletében, és több mint 1800 katonával szerepet vállal a nemzetközi koalíció afganisztáni missziójában is. Ankara mindezen túl az amerikai hadiipari termékek egyik szorgalmas vásárlója.