Nem árverezték el „doktor Halál” öngyilkosgépét

Kudarcba fulladt az aukció: 200 ezer dollárra taksálták a szerkezetet, ám mindössze az összeg harmadát ajánlották fel a licit során.
Kapcsolódó cikkek

Mégsem eladó az öngyilkosságban segédkező gépezet és 17 festmény az eutanázia elszánt harcosaként ismert Doktor Halál, azaz Jack Kevorkian hagyatékából. A szerkezet nem érte el a minimális vételárat, a festmények pedig egyelőre nem cserélhetnek gazdát, mivel egy bostoni múzeum jogvitája miatt zárolták őket.

Az árverésre bocsátott gyűjteményben szerepel egy festmény, melyet a doktor saját vérével festett, valamint további mintegy 100 személyes tárgy. A 17 vitatott kép értékét a tulajdonos New York-i Műszaki Egyetem nagyjából 2,5-3,5 millió dollárra becsüli. A „szuicidgépet” 100-200 ezer dollár közötti árra taksálták, ám nem érte el a minimumot, a legmagasabb licit 65 ezer dollárra rúgott. „Az emberek nem licitálnak nagyméretű dolgokra” – vonta le a következtetést Roger Neal, a Kevorkian-hagyaték intézője.

A Thanatron nevű, öngyilkosságban segédkező szerkezet használójának vénájába mérgeket fecskendez, amelyek először elaltatják az alanyt, majd szívmegállást okoznak. Kevorkian a háztartásban fellelhető eszközökből, játékszerek alkatrészeiből, mágnesekből és saját gyártású elektronikából készítette.

Jack Kevorkian országos méretű eutanáziavitát indított a géppel, amely mintegy 130 beteg ember életének segített véget vetni. 1999-ben egy gyógyíthatatlan férfit segített halálba, ezért szándékos emberölés miatt börtönbe küldték. Nyolc évet ült, majd szabadon engedték, miután megesküdött, hogy soha többé nem segédkezik senki öngyilkosságában.