Azerbajdzsánt választották meg az ENSZ BT új tagjának

A kelet-európai régiónak fenntartott ötödik helyért Magyarország is versenybe szállt.
Kapcsolódó cikkek

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn megválasztotta Azerbajdzsánt a Biztonsági Tanács új, nem állandó tagjának a 2012-2013-as időszakra. A kaukázusi ország megválasztása előtt a kelet-európai régió másik jelöltje, Szlovénia visszavonta pályázatát, miután 16 szavazási forduló is eredménytelenül végződött a két ország közötti küzdelemben.

A kelet-európai régiónak fenntartott ötödik helyért Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán indult. Magyarország 52 szavazatot kapott az első fordulóban, Azerbajdzsán 74-et, Szlovénia pedig 67-et, így Magyarország kiesett a versengésből. A két talpon maradt rivális között ezután kezdődött el a fej-fej melletti küzdelem.

A nem állandó tagok megválasztásához az ENSZ-közgyűlésben jelenlévő és voksoló tagállamok kétharmadának szavazatát kell elnyerni, ez mind a 193 tagállam képviselőinek megjelenése esetén 128 szavazatot jelent. Ha az első körben az egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, második, illetve további fordulókat kell tartani a legtöbb szavazatot szerzett két tagállam között.

Pakisztánt, Marokkót, Guatemalát és Togót már pénteken megválasztották a BT új, nem állandó tagjának. Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban biztosította helyét a testületben.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Bosznia, Brazília, Gabon, Libanon és Nigéria mandátuma december 31-én lejár, míg Dél-Afrika, India, Kolumbia, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.