Identitásuk vállalására buzdítják az erdélyi magyarokat

A közép-erdélyi régióban 2002-ben 186 ezer ember vallotta magát magyarnak.
Kapcsolódó cikkek

A magyar identitás vállalására buzdít az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), amelyek tájékoztató kampányt indítottak az októberi romániai népszámlálásról – adta hírül kedden a Krónika című erdélyi napilap.

Szász Péter, az EMNT Kolozs megyei alelnöke elmondta, hogy a közép-erdélyi régióban 2002-ben 186 ezer ember vallotta magát magyarnak. Hozzátette: számolni kell azzal, hogy ebben a régióban a legnagyobb az asszimiláció, a legtöbb a vegyes házasság, és a szórványtelepüléseken a magyar emberek nem “magyarmédia-fogyasztók”, így nem jutnak el hozzájuk a magyar identitás felvállalását népszerűsítő cikkek. Ezért a két szervezet 45 ezer szórólapot oszt szét ebben a régióban.

Emellett számos – a népszámlálást népszerűsítő – kulturális rendezvényt is szerveznek Romániában. Ennek érdekében az EMNT és az EMNP pályázatot hirdetett helyi és partnerszervezetei számára, így 44 kulturális rendezvény pályázatát bírálták el kedvezően, elsősorban vidéki helyszíneken.