Az iráni elnök a szíriai tüntetők elleni erőszak ellen

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a szíriai elnöknek tárgyalnia kellene az ellenzéki tüntetőkkel, nem erővel fellépni ellenük.
Kapcsolódó cikkek

Bassár el-Aszad szíriai elnöknek fel kellene hagynia azzal, hogy erővel lép fel a tüntetőkkel szemben, és tárgyalnia kellene az ellenzékkel – jelentette ki szerda este Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök egy portugál televíziónak adott, és Teheránból élőben sugárzott interjújában.

“A katonai megoldás soha nem jó. Mi úgy gondoljuk, hogy a szabadság, az igazságosság és mások tisztelete minden nép joga. Minden kormánynak el kell ismernie ezeket a jogokat. A problémákat tárgyalás útján kell megoldani” – mondta Ahmadinezsád a Radiotelevisao Portuguesa adásában, amelyben szinkrontolmácsolással fordították le szavait.

“A térség országai tudnak segíteni a szíriai kormánynak és a népnek abban, hogy párbeszéd útján oldják meg nézetkülönbségeiket, és bevezessék a szükséges reformokat az országban” – tette hozzá az iráni elnök.

Irán, Szíria legfőbb szövetségese azzal vádolja az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy kívülről szítják az öt hónapja tartó tüntetéshullámot. Az Egyesült Államok és más országok pedig azzal vádolják Teheránt, hogy segít Damaszkusznak vérbe fojtani a rendszerellenes tüntetéseket.