Összeütközött egy litván és egy francia harci repülőgép

A litván gyakorlógép pilótáinak sikerült katapultálniuk, a francia gép pedig biztonságosan landolt.
Kapcsolódó cikkek

A litván gyakorlógép pilótáinak sikerült katapultálniuk, a francia gép pedig biztonságosan landolt.

A két harci gép Litvánia légterében ütközött össze a zokniai légitámaszpont közelében. Az L39 Albatros típusú litván gyakorló gép az ütközés után lezuhant, míg a francia, Mirage típusú repülőnek sikerült biztonságosan landolnia az ütközés után.

A litván gép két pilótája sikeresen katapultált, épségben megtalálták őket, és megkezdték kórházi kivizsgálásukat – közölte a litván védelmi minisztérium.

Franciaország jelenleg több harci repülőgépet is állomásoztat a főváros Vilniustól 220 kilométerre északnyugatra fekvő zokniai légi bázison annak a missziónak a részeként, amelyben a NATO légtérvédelmi járőrözést folytat a három balti ország felett.

A missziót Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO-csatlakozása után hozták létre, miután az Oroszországgal határos, három egykori szovjetköztársaság kormánya jelezte, hogy nincs pénzük a légtér ellenőrzéséhez szükséges korszerű vadászgépek beszerzésére. Légterüket azóta az atlanti szövetség néhány nagyobb tagállamának vadászgépei ellenőrzik, rotációs alapon váltva egymást.