Állati altatóval végezték ki az elítéltet

Állatoknak való altatószerrel végeztek ki csütörtökön egy elítéltet az amerikai Oklahoma államban.
Kapcsolódó cikkek

Ez volt az első eset, hogy nem emberi gyógyszert adtak be a halálra ítéltnek az Egyesült Államokban, ahol a kifogyott altatóinjekciós készletek miatt több államban hónapok óta szünetelnek a kivégzések. Az 58 éves John Duty-t azután ítélték halálra, hogy 2001-ben megfojtotta 22 éves cellatársát, miközben háromszoros életfogytiglani börtönbüntetését töltötte. Az oklahomai büntetés-végrehajtási intézmény szerint a férfi helyi idő szerint csütörtök este 6 óra 12 perckor kapta meg az injekciót, halálát pedig hat perccel később állapították meg. A férfi kivégzéséhez pentobarbital injekciót használtak, amit rendszerint állatorvosok adnak be altatóként a műtétre váró állatoknak.

Az állati gyógyszerre vonatkozó oklahomai kérelmet novemberben engedélyezte egy helyi bíróság, utat nyitva más államok előtt is a szer használatára. A döntés ellen tiltakozó jogvédő csoportok szerint azonban az altató azért nem alkalmas a kivégzésre, mert elképzelhető, hogy nem veszti tőle eszméletét az elítélt, és szenvedni fog a sokkal fájdalmasabb második injekció, azaz a halált okozó méreginjekció beadásakor.

Az Egyesült Államok több államában hónapok óta szünetelnek a kivégzések, mivel kifogyott a készlet a sodium thiopental nevű, kivégzésekhez használt altatóból. Kalifornia nemrég rendelt nagy tételben a kábítószerből Nagy-Britanniától, míg Oklahomában mostantól állati gyógyszerrel pótolják az altatót. Az altatószer kizárólagos amerikai gyártója, a Hospira pedig jövő januárra ígéri az újbóli előállítását.

Címkék: kivégzés